Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Azonos irányban – EU és NATO vezérkarfőnöki egyeztetések

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Gert-Jan D`haene |  2024. május 22. 15:27

Az Európai Unió és a NATO katonai vezetői is találkoztak Brüsszelben. Az EU második félévi soros magyar elnökségének előkészítése volt a kiemelt fókusza a Belgium, Spanyolország és Magyarország vezérkarfőnökei részvételével megtartott katonai tanácskozásnak, míg a NATO országok vezérkarfőnökei a szövetség új védelmi terveinek végrehajthatóságáról, a NATO hadviselésének átalakításáról egyeztettek.

20240514_TrioChod (3)

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a belga fővárosban először az Európai Unió Tanácsa elnökségi triójának vezérkarfőnöki szintű ülésén képviselte hazánkat. Spanyolország, Belgium és Magyarország vezérkarfőnökeinek találkozója lehetőséget teremtett a gazdasági és politikai szervezet katonai és aktuális elnökségi prioritásainak összehangolására – fogalmazott az elnökséget előzőleg, jelenleg és következőként betöltő államok hármasának ülésén Robert Brieger vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke. Az osztrák tábornok leszögezte: az egyre fokozódó biztonsági kihívások miatt növelni kell az Európai Unió Katonai Bizottságának relevanciáját, a katonai és védelempolitikai célkitűzéseket minél szélesebb társadalmi láthatósággal kell felruházni. A belga EU elnökség eredményeinek megvitatása hozzájárult a kulcsfontosságú kérdésekről folytatott nyílt párbeszéd előmozdításához, ami fokozta az elnökségi trió közötti hatékony együttműködést.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes felidézte: Magyarország júliusban veszi át az Európai Unió Tanácsa féléves soros elnökségének vezetését. Felszólalásában ismertette a magyar elnökség védelempolitikai prioritásait, valamint az ahhoz kapcsolódó kiemelt hozzájárulásokat. „Magyarország elkötelezett az európai uniós és NATO-missziókban és műveletekben való részvételének fenntartása mellett, különösen a nyugat-balkáni régióban. Hazánk saját területén a jövőben is biztosítani fog nemzetközi gyakorlatot katonai partnerei számára, ezúton is elősegítve az EU hatékony védelmi képességfejlesztését, amelyet Magyarország magasszintű szakmai rendezvényekkel, köztük védelmi és innovációs konferencia szervezésével, valamint védelmi ipari bázisának, védelmi innovációjának további erősítésével, haderejének folyamatos fejlesztésével szintén támogatni fog” - hangsúlyozta.

20240514_TrioChod_20230240-1654

Böröndi vezérezredes kifejtette, hogy a Száhel-övezet stabilitása Magyarország számára is rendkívül fontos, biztonsági és migrációs szempontból is. A magyar kormány tavaly szavazta meg azt a komplex segítségnyújtási csomagot, amelynek részeként magyar katonák is teljesíthetnek szolgálatot a térség stabil bástyájaként jegyzett Csádi Köztársaságban. A művelettel több komponensű diplomáciai, gazdasági, fejlesztési-humanitárius és katonai együttműködés kialakítására törekszik hazánk – közölte Brüsszelben.

A NATO Katonai Bizottsága vezérkarfőnöki ülésén a katonai szövetség brüsszeli székházában a szövetség új védelmi terveinek végrehajthatóságát, a NATO hadviselésének átalakítását és az Ukrajnának nyújtott támogatások mikéntjét és mértékét vitatták meg. A katonai vezetők részletes tájékoztatást kaptak az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Hadviselési Alapkoncepciójáról, majd részt vettek az orosz-ukrán háborúval foglalkozó ülésen, amelynek keretében Anatolij Barhilevics ukrán vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők hivatalát három hónapja elfoglaló vezérkar főnöke tájékoztatta a NATO védelmi főnökeit az orosz-ukrán konfliktus aktualitásairól. A tanácskozást az Euro-atlanti térség elrettentési és védelmi berendezkedés tervcsaládhoz kapcsolódó folyamatokat tematizáló ülés zárta. „A NATO nem csak erősebb és felkészültebb, mint valaha, hanem napról napra erősebbé válik” – summázta Rob Bauer holland admirális, a NATO Katonai Bizottság elnöke az ülésen, hozzátéve: a szövetség tagjai aktívan, összehangoltan, egymást segítve tesznek azért, hogy az új védelmi tervek teljes mértékben végrehajthatóvá váljanak.