Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először vezették a „Nagymacskát”

Szöveg: Búz Csaba százados | Fotó: Rácz Tünde, Kis Csenge őrmester |  2024. február 29. 7:32

A harcjárművezető kiképzés keretén belül, február közepén vezették először a Lynx KF41-et az ősszel bevonult katonák.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz érkezett Lynx, avagy Hiúz elnevezésű páncélozott gyalogsági harcjárművekre történő vezetői képzés január végén kezdődött. Az 1. Gránátos Zászlóaljhoz szeptemberben bevonult újoncok közül a szakmai kritériumoknak legjobban megfelelt katonák, az alapkiképzést követően kezdték meg a harcjárművel kapcsolatos speciális kiképzést.

Az első vezetési élményéről kérdeztük Misán Márk Ivó és Benkő Krisztián közkatonákat, akikben közös, hogy fiatalon, a technikum elvégzését követően csatlakoztak a Magyar Honvédség kötelékéhez. Mindkettőjük tervei közt szerepelt, hogy a katonai hivatást válasszák, a kiemelt bérezés pedig mindehhez plusz ösztönzést jelentett. A későbbiekben pedig szeretnék magukat toronylövészként is kipróbálni.

wTUN_0643

Misán közkatona hódmezővásárhelyiként már korábban is gondolkozott azon, hogy a katonai pályát választja, hiszen a családjában is van katona, aki támogatta az elképzelését.

„Nagyon megtisztelő az, hogy ilyen hamar lehetőséget kaptam arra, hogy vezessem ezt az új harcjárművet. Boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a kiképzésnek. Korábban már vezettem kisteherautót, így a személygépkocsitól eltérő méreteket nem tartom zavarónak, a harcjármű vezetése pedig nem bonyolult. Az elméleti képzés során az oktató tabletek segítségével megtanultuk az összes kezelő szerv használatát és a különböző rendszerek működési elvét, így mire a harcjárműbe beültünk, már elméletben megtanultuk vezetni. A Lynx, a maga 45 tonnás súlyával nagyon robosztus szerkezet és nincs olyan akadály, ami problémát jelente számára” – nyilatkozta az élményeiről a fiatalember.

wTUN_0897

Benkő Krisztián közkatona Szombathelyről érkezett a katonai szervezethez.

„Vezetés közben úgy érzem magam, mintha repülnék, a harcjármű nagyon gyors és mozgékony, illetve minden akadályt könnyen leküzd. Nagyon nagy erőt ad az az érzés, hogy egy ekkora eszközt én magam tudok vezetni. A Lynx-et egyszerű irányítani, a kezelő felületeken található gombokhoz, műszerekhez kell a felkészülés, amit az előző két hétben teljes mértékben átadtak az oktató vezetők és felkészítők. Természetesen a kiemelt illetmény is egy nagyon jó alap az élethez, hiszen, ha húsz évesen valaki eljön katonának, akkor a saját korlátok feszegetése, illetve a fizikai és mentális fejlődés mellett egyfajta anyagi biztonságot is jelent” – mondta az ifjú harcjárművezető.