Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hős folyamőrök emlékezete

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 16. 9:45

Hősi halált halt magyar folyamőrökre és tengerészekre emlékeztek, majd az ünnepséget követően fegyvernemi bemutatót tartottak honvéd kadétok számára az MH Hadikikötőben, május 15-én, a III. otrantói csata évfordulóján.

A Hadikikötő emlékművénél azokra a hősi halált halt folyamőrökre emlékeztek, akik szolgálatuk teljesítése közben életüket vesztették, ezzel pedig a haza hősi halottjaivá váltak. Az ünnepségen Szalkay Dániel hadnagy, hajóparancsnok emlékeztetett arra, hogy ha az öbölben ma is látható, több mint 150 éves Lajta monitor beszélni tudna, akkor biztosan számos hősies történetet mesélne el nekünk.

„Olyan nemes és önfeláldozó történeteket, amelyek hadihajós katonák neveivel forrnak egybe, különböző nehéz történelmi korszakokból” – tette hozzá.

A hadnagy kiemelte, a mai kor emberének kötelessége emlékezni a hős katonákra, ugyanis ezek a folyamőrök a nemzetiszín lobogó alatt járták meg a poklot, ezzel megvédve a későbbi generációkat.

20240515_Hadihajos_Hosok_Napja_es_fegyvernemi_bemutato_SZK_13 copy

Az ünnepség koszorúzással ért véget, majd a jelenlévő honvéd kadétok az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred fegyvernemi bemutatóját tekintették meg. Ennek során bepillantást nyerhettek a közszolgálati és speciális tűzszerész feladatokba, valamint megtudhatták, hogy milyen előkészületekre van szükség a robbanótestek hatástalanításához, elszállításához és megsemmisítéséhez.

A továbbiakban a tűzszerészek egyik legfontosabb eszközét, a tűzszerészrobotot vették közelebbről szemügyre a kadétok, majd egy rövid robbanóanyag-kereső kutyás bemutató következett. A napot kihajózás zárta: egy iskolakör erejéig az AM-31 Dunaújváros aknakereső hadihajóval utazhattak a kadétok.

Mészáros Máté, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tizenegyedik évfolyamos diákja elmondta, hogy legjobban a hajózást várta, de nagyon érdekelte az is, hogy milyen módon képesek megtalálni a veszélyes anyagokat a robbanóanyag-kereső kutyák.