Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Sport Napja – A Honvéd két sportvezetője is a díjazottak között

Szöveg: MTI, Halmos B. Ágnes | Fotó: Érdi Róbert |  2024. május 9. 7:27

A Magyar Sport Napja alkalmából Csik Ferenc-díjat kapott Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző, a Budapesti Honvéd SE sportigazgatója, illetve Bay Béla-díjat vehetett át Kelemen Zoltán tornász szakedző, a klub tornász szakosztályának igazgatója.

Az elismeréseket a Honvédelmi Minisztérium részéről dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke adta át a Puskás Arénában rendezett nemzetközi sportdiplomáciai konferencia keretében.

Schmidt Ádám a köszöntőjében arról beszélt, hogy napjainkban a virtuális világ sok hamis illúziót és rossz példát tár az emberek elé, emiatt sok esetben rossz irányba terelődik a fiatalok élete. Véleménye szerint ezért olyan hús-vér példaképekre van szükség, akiknek az életútja követésre érdemes példát ad. Kiemelte: most egytől egyig olyanokat díjaztak, akik a sportból jöttek, és olyan értékeket közvetítenek, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek a társadalom valamennyi tagja számára.

20240506_sport_a_diplomaciaban_diplomacia_a_sportban_konferencia_puskas_arena_dijatado_ER_009

„Ma igazi óriásokat köszönthetünk itt” – zárta beszédét az államtitkár.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, „ezen a napon győzteseket ünneplünk. Olyan hölgyeket és urakat, akik a teljesítményükkel – az ókori olimpiák érmeseihez hasonlóan – nem csupán babérkoszorút érdemelnek, hanem szolgálták a szűkebb és tágabb közösségük, egy sportegyesület, egy sportág, egy sportszervezet és az egyetemes magyar sport ügyét is.”

Az indoklás szerint az ötkarikás és vb-ezüstérmes Kökény Beatrix kiemelkedő sportolói eredményei és az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett sportvezetői tevékenysége elismeréseként kapta a Csík Ferenc-díjat. A háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes, világbajnok Kammerer Zoltánt, Göd polgármesterét a kajak-kenu sportágban elért kiemelkedő sporteredményeiért díjazták.

„Csapatban dolgozunk, ez nem egyéni siker”

Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző sportolói pályafutásával és sportigazgatóként a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett kifogástalan és magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést. Csík Ferenc-díját érdekes „elszólással” vette át, azt mondta, hogy köszönjük szépen.

20240506_sport_a_diplomaciaban_diplomacia_a_sportban_konferencia_puskas_arena_dijatado_ER_026

Úgy gondolom, hogy csapatban dolgozunk, és ez nem egy egyéni siker – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak a sportvezető. – Bár most én kaptam a díjat, de úgy gondolom, hogy ez a mi csapatunknak, a Budapesti Honvédnak a díja. Aki a csapatot segíti, segít engem is, én is próbálom segíteni a sportolóinkat, és ennek közös eredménye például egy-egy díj, de a legnagyobb eredménye az, ha a sportolók jól szerepelnek egy-egy versenyen.

– A mai konferencia is Párizs jegyében telt. Mit szeretnének elérni a Honvéd sportolói a nyári olimpián?

– Bár már egy részüknek sikerült kijutniuk az olimpiára, de vannak páran, akik még küzdenek. Én szeretném, hogy minél többen legyenek, akik a Honvédot képviselik az olimpiai játékokon, és utána minél többen legyenek azok, akik sikeresen, érmekkel, jó helyezésekkel zárják ezt az olimpiát.

Negyvenhét éve dolgozik az egyesületnél

Selmeci Attila mesteredző, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, az olimpiai bajnok Milák Kristóf korábbi mestere, valamint Csoma Ferenc, a Magyar Edzők Társasága kiemelt edzői programjának atléta- és öttusaedzője egyformán kiemelkedő edzői munkájának, míg Kelemen Zoltán tornász szakedző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület szakosztály-igazgatója több mint négy évtizedes sportolói, nevelői és oktatói munkájának elismeréseként vehette át a Bay Béla-díjat.

20240506_sport_a_diplomaciaban_diplomacia_a_sportban_konferencia_puskas_arena_dijatado_ER_021

– Aktív tornászként olimpiai bronzérmes voltam, utána edzősködtem a Honvédban, 2005-ben átvettem a torna szakosztály irányítását, és annak a Vecsernyés Dávidnak az edzője voltam, aki kétszer is Európa-bajnoki bronzérmet nyert – sorolta büszkén Kelemen Zoltán, akinek – szavai szerint – a Budapesti Honvéd jelent mindent. 1977. július 1-től, vagyis 47 éve van az egyesületnél, már számolja azt is, mikor lesz az 50 éves jubileuma. Ez az első munkahelye, és reméli, utolsó is.

A rendezvényen összesen 15 díjat, illetve nyolc miniszteri elismerő oklevelet adtak át 22 sportembernek, valamint egy szervezetnek.

Dokumentumok

Kapcsolódó cikkek