Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltó utódok a Magyar királyi Lovaglótanárképző- és Hajtóiskola emlékünnepségén

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Fodor Katalin, Tóth Zsófia Mária, Székely Zsófia Rita, Grubits Adrienn |  2020. október 11. 8:56

Hagyományőrző megemlékezést tartottak a napokban az egykori Örkénytáborban, a Magyar királyi Lovaglótanárképző- és Hajtóiskola alapításának 90. évfordulója alkalmából. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata és a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár csapatai, valamint a helyi Stípa Népi Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében megrendezett, koszorúzással egybekötött ünnepségen felelevenítették mind a huszárság, mind a tüzérség hagyományait.

Örkény_hagyományőrző_megemlékezés (2)

Bár a Magyar királyi Lovaglótanárképző- és Hajtóiskola csak 14 éven át működött, mély nyomot hagyott a magyar lovaskultúra történelmében: itt alakult ki a Magyar Királyi Honvédségre jellemző stílus, amely – az iskolát végzett szakembereken keresztül – a későbbi évtizedekben is meghatározó maradt.

A huszárság hagyományait a Grubits Róbert hagyományőrző huszárkapitány által vezetett huszárszakasz elevenítette fel. A „dandár” a néhány héttel ezelőtt Gödöllőn bemutatott, Osztrák-Magyar Monarchia korát idéző huszárszakasz után, most sikeresen összeállított és felkészített egy második világháború korát idéző magyar királyi huszárszakaszt is.

Örkény_hagyományőrző_megemlékezés (7)

A tüzérség - dr. Unicsovics György ezredes vezetésével - a Monarchia leghosszabb ideig szolgálatban álló hátultöltő lövegét, az Uchatius ágyú M.75/96 típusú, nemrégen a Honvédelmi Minisztérium szakmai és anyagi támogatásával elkészült pontos másolatát mutatta be, ezúttal szabályszerű, hat lovas, nyeregből hajtott fogatolással.

A rövid megemlékezés végén - mások mellett - a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály képviseletében dr. Tóth Gergely őrnagy koszorúzta meg az évfordulóra állított emléktáblát, valamint az 1912-ben a gyakorlótéren történt két tüzérbaleset emlékoszlopát. A rendezvényen Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa és Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság szilvásváradi vezetője is tiszteletét tette.

Örkény_hagyományőrző_megemlékezés (1)

A megemlékezés után a résztvevők átvonultak a közelben található egykori lovaspóló-pályára, ahol rövid bemutatót tartott a fogatolt löveg, valamint a huszárszakasz.

A bemutatót követően a közeli vadászház kocsiszínjében Babák László ezredes, a „dandár” parancsnoka kiemelte: a rendezvény ismét bebizonyította, hogy a hagyományőrzők, amennyiben a katonaelődök iránt tanúsított figyelemmel és alázattal végzik munkájukat, képesek helyt állni minden olyan élethelyzetben, amivel ezek az elődök is szembesültek.

GALÉRIA