Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzgyújtáshoz legjobb a vattakorong

A HungaroControl tartalékosai gyakorolták a túlélést Vilmapusztán

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Kálmánfi Gábor |  2024. április 17. 9:27

„Az itt kapott ismeretek bármikor hasznosak lehetnek, hiszen folyamatosan készülni kell egy békétől eltérő helyzetre, és szükséges, hogy ez a tudásunk naprakész legyen” – mondta Rohály Róbert tartalékos közkatona, aki társaival az alapkiképzés részeként az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kiképzőitől tanulta a túlélés fortélyait.

Tavaly a HungaroControl Zrt. civil légiirányítói vállaltak tartalékos katonai szolgálatot – példájukon fellelkesülve idén újabb csoport írt alá szerződést a Magyar Honvédséggel. Köztük vannak olyanok is, akiket nem csak a kollégák múlt évi pozitív tapasztalatai motiváltak. „Katonacsaládba születtem, édesapám nyugdíjazásáig katonatisztként teljesített szolgálatot, és már gyerekkorom óta vonzott a honvédség. Hivatásos katona szerettem volna lenni, de az élet teljesen másfelé sodort. Most a polgári hivatásom mellett jelentkezhettem tartalékos szolgálatra – mondja dr. Rohály Róbert közkatona. A HungaroControl Zrt. szenior HR kontrolling és kompenzációs szakértője kijelentette, a gyakorlat egyáltalán nem játék, hiszen jellemzően a túlélést gyakorolják, az álcakészítést, a tűzgyújtást, egy sátor felállítását, amelyekkel adott esetben segíteni tudnak magukon és bajtársaikon is.

20240415_hungarocontrolOMTkikepzes (11)

A katonai alapkiképzés része, hogy a honvédek megtanulják a túlélés alapjait – amire egyébként a civileknek ugyanúgy szükségük lenne. Természetesen nem feltétlenül arra, hogyan lehet egy botlódrótos aknát hatástalanítani, vagy egy szögesdrótakadályon sérülés nélkül átmenni, de arra igen, hogyan lehet egy erdei menedék mellett tüzet rakni és a táplálásához a fát szárítani. Ahogy azt Szécsi Béla, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ törzszászlósa, a gyakorlat vezetője elmondta: a vilmapusztai műszaki kiképzés során a katonák megtanulják, hogyan kell aknamezőt felderíteni, illetve hogyan kell aknákat telepíteni. Hozzátette, hogy az alakulat egyik műszaki tisztje bemutatta az aknák típusait, jellemzőit, illetve azt is, hogyan lehet teljes képet kapni egy aknamezőről.

20240415_hungarocontrolOMTkikepzes (20)

„A kiképzést követően a HungaroControl állománya ugyanazt a feladatot végzi majd el a központnál, mint civilben, de már egyenruhában, katonaként” – tette hozzá a törzszászlós. Az elméletet gyakorlat követte, ahol a szúróbot használatának gyakorlása közben megtudták: jobb, ha a bot vége műanyagból van, mert vannak olyan elektromos aknák, amelyeknél két alumíniumfóliát átszúrva az zárja az áramkört és az robban. Miközben az öt állomás egyikén a tartalékosok egy katonai terepjárót próbáltak gallyakkal és álcahálóval eltüntetni a kíváncsi szemek elől, fény derült arra, hogy a házi javítások alapkelléke, a széles fekete ragasztószalag itt is elengedhetetlen. Ezzel kell gondosan leragasztani a csillogó részeket, rögtön azután, hogy az összes – ugyancsak csillogó – ablakot letakartuk valamivel (a gyakorlaton ágakkal) vagy lehúztuk. A képzésen a HungaroControl tartalékosai arra is kaptak tippeket, hogy miként lehet még köves talajon is lövészteknőt kiépíteni „egyes harcos” számára. Megtanulták azt is, hogy sátorlapból miként lehet két katona számára menhelyet készíteni.

20240415_hungarocontrolOMTkikepzes (17)

Persze ha nincs sátorlap és erdei környezetben kell túlélni pár napot a kimenekítés előtt, akkor a természet adta alapanyagok és a túlélőcsomagban lévő hasznos tárgyak, – például a kozmetikai vattakorong – segítségével tényleg van esélye a katonának. Persze csak akkor, ha jól álcázza a búvóhelyét, vagy épp a tüzet, amit gyújtott. „Az itt kapott ismeretek bármikor hasznosak lehetnek, hiszen folyamatosan készülni kell egy békétől eltérő helyzetre, és szükséges, hogy ez a tudásunk naprakész legyen” – hangsúlyozza Rohály Róbert közkatona. A gödörben elrejtett tűz tehát ellenséges környezetben megmentheti a katona életét – civilként pedig mindennapi előnyként könyvelhetjük el, hogy hatékonyabban táplálható. Ha pedig a tűzrevalót szárítani kell, akkor a tűzterünk, gödrünk fölé egy rézsútos kis szélvédő szerkezetet építsünk, amin a tüzünk majd szárítja a fát.