Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alakiasságból kiváló!

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde |  2023. január 27. 11:53

Alaki szemlét tartottak az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál január 26-án, csütörtökön, Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában. A kiképzési foglalkozást megtekintette Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke.

Egységes és szabályos. E két legfontosabb erény jellemezte az alakulótéren felsorakozott katonákat. Első mozzanatként a dandártörzsből kijelölt bizottság ellenőrizte az állomány egyéni ápoltságát, öltözetét, felszerelését és a fegyverek karbantartottságát. Ezt követően – egyebek mellett – sor került az alegységek és a katonák alaki felkészültségének, illetve a szolgálati elöljárók ismeretének ellenőrzésére. A fegyveres alaki fogások teljesítése közben ugyanúgy szemügyre vették a végrehajtó- és a parancsnoki állomány felkészültségét is: a vigyázzállást, a sapka levételét és felhelyezését, a fegyverfogásokat, az egyéni tiszteletadást, az alakzatból történő kilépést, az elöljáróhoz való menetet, a jelentést és a jelentkezést, valamint a távozást.

Az alegységek – kiemelt figyelmet fordítva a kötelékek egységes mozgására – menetdalt énekelve vonultak el az elöljárók előtt, a díszmenetet követően pedig Antal László dandártábornok elismerő hangon elmondta: „kiváló” értékelést kapott a felsorakozott állomány.

Címkékalaki szemle