Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Körbeértek

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 20. 16:23

Beérkeztek a toborzó emlékfutás résztvevői a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központba május 20-án, pénteken délelőtt. A két héttel ezelőtt ugyaninnen útnak indult sportrendezvény során a katonafutók több, mint 1800 kilométert tettek meg és 219 települést érintettek, mielőtt visszaérkeztek volna Budapestre.

_SNJ4212

Az emlékfutás 19 állandó résztvevőjét – illetve az őket kísérő honvéd tisztjelölteket és a Honvéd Kadét Programban résztvevő fiatalokat – Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, a Katonaolimpikonok Baráti Kör elnöke, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke és Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke fogadták. A beérkezést követő pillanatokban a futók ünnepélyesen átadták a fogadóknak azokat a stafétabotokat, amelyekre minden érintett település vezetése szalagot kötött, elismerve és megköszönve a katonák teljesítményét.

_SNJ4391

A „Toborzó Emlékfutás 2022” záróünnepségén leleplezték és megkoszorúzták a katonaolimpikonok előtt tisztelgő emléktáblát. Szabó István államtitkár beszédében szimbolikus jelentőségűnek nevezte a futók sportteljesítményét, hiszen az idén 174 éves Magyar Honvédségnek állít emléket. „Emléket állít azoknak a dicső hősöknek, magyar katonáknak, akik példát adtak nekünk a történelmünk során, akikhez igazodunk. Ez a futás megemlékezik hőseinkről, akik elestek, életüket áldozták a magyar szabadságért és függetlenségért. Ugyanakkor ez egy toborzófutás is és nem csak a Magyar Honvédségnek toboroztak a sportolóink és a futóink, hanem toboroztak az egészséges életmód és a sportos életmód mellett is” – jelentette ki.

_SNJ4372

Szabó István államtitkár reményét fejezte ki aziránt, hogy a katonafutókat látva sok fiatal kedvet kapott a sporthoz és a katonaközösséghez való tartozáshoz. Beszédében rámutatott arra is, hogy a katonák és a sportolók nagyon hasonló értékrend szerint élnek. „Nagyon sok közös tulajdonsága van a sportolóknak és a katonáknak. Fegyelmezett, tudatos életmódot követel meg mind a két terület. Fegyelmezetten, vasakarattal készülnek fel a megpróbáltatásokra és bátran, hősiesen teljesítik feladatukat, ha erre kerül a sor” – mondta, hozzátéve, hogy a katonaság és a sport egybeforrt az évezredek alatt. Rámutatott: a régi idők katonáinak a legfőbb fegyvere – s így van ez ma is – az egészsége, a fizikai állóképessége és a kifogástalan mentális állapota, akaratereje volt. „Egy jó katonának tudni kellett hosszú-hosszú meneteket végrehajtani felszereléssel, tudnia kellett lovagolni, úszni, különböző lőfegyvereket, hidegfegyvereket használni, a közelharc technikáit ismerni, tehát egy egész embert kívánó hivatás volt mindig is a katonának lenni. Ehhez pedig a sport nélkülözhetetlen” – fogalmazott Szabó István.

Hozzáfűzte, hogy a katonai kiképzésnek mindig is alapvető eleme volt a sport. Ezt példázza az a tény is, hogy a történelem első – ismert - sportversenyeinek résztvevői katonák voltak. Szabó István leszögezte: bár az idők változtak, ma a katonák másfajta szolgálatot látnak el, de a sport és a felkészültség ugyanolyan elengedhetetlen része az életüknek.

_SNJ4429

A Magyar Honvédség katonaolimpikonjai kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy mindig is meghatározó személyei voltak a magyar egyetemes sporttörténelemnek, hiszen 2021-ig bezárólag 163 olyan katonasportoló szolgál, szolgált a Magyar Honvédségben, akik olimpián is bizonyítottak. „Olimpikonjaink 32 aranyéremmel, 25 egyéb éremmel és több, mint 20 pontszerző hellyel büszkélkedhetnek, ami nagyszerű teljesítmény” – húzta alá Szabó államtitkár.

A katonaolimpikonok előtt tisztelgő emléktábla koszorúzással egybekötött felavatásán Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Mészáros László alezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze kértek áldást.

Kapcsolódó cikkek