Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar részvétel a Cyber Phalanx gyakorlaton

Szöveg: MH Altiszti Akadémia |  2021. október 4. 13:05

A Cyber Phalanx-2021 (CYPH21) egy művelettervező tanfolyam és egy gyakorlat kombinációja, amit 2018-ban az ausztriai Wals-Siezenheimben, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA), valamint a német Industrieanlagen-Betriebsgesellschaft mbH (IABG) dolgozott ki közösen, válaszul az Európai Unió Katonai Törzse (EUMS) által megfogalmazott kibervédelmi képzési igényekre annak érdekében, hogy a személyi állományt alkalmassá tegyék a kiberfenyegetések kezelésére az EU műveletek és küldetések során.

DSC_4950

A szeptember 27. és október 2. között Lisszabonban levezetett - az Európai Unió katonai műveleteinek stratégiai és műveleti szintű tervezési elvein alapuló - Cyber Phalanx 2021 gyakorlatot már második alkalommal rendezték meg, és különleges amiatt, hogy olyan hibrid fenyegetések leküzdésére összpontosított, amelyek a kiberteret a befolyásolási technikák és hatások katalizátoraként használják.

A gyakorlaton, amit a portugál fegyveres erők vezérkara vezetett le, 16 ország mintegy 130 szakembere, valamint számos szervezet és ügynökség - köztük az EU Hibrid Kiválósági Központ, a tallini NATO Kibervédelmi kiválósági központ, valamint a NATO brüsszeli katonai törzse - vett részt.

IMG_3287

A rendezvényt Joaó Campos Rocha dandártábornok, a portugál fegyveres erők híradó és informatikai igazgatója nyitotta meg. Mint mondta: bár „a nemzetek az utóbbi időben számos előrelépést tettek kibervédelmi képességeik fejlesztésében, teljes egyetértés van abban, hogy van még van hova fejlődni. Ezért olyan fontos a Cyber Phalanx 2021.”

A tevékenység első két napján a résztvevők megismerkedhettek az EU kiberdiplomáciai lehetőségeivel és kibervédelmi irányelveivel. Előadásokat hallgattak meg a hibrid fenyegetések természetéről, az EU és a NATO Katona Stratégiai tervező eljárásairól, a kiberműveletek jogi hátteréről, illetve elsajátították a kiber- és hibrid hadviselésre jellemző információk felismerését, megjelenítését és azok bedolgozását a stratégiai tervekbe.

IMG_3292

A hét további részében, a számos hibrid-, és kiberelemet felvonultató, az EU Közös Biztonság és Védelempolitikai Elveit figyelembe vevő, fiktív forgatókönyvet a résztvevők több tervező csoportba osztva dolgozták fel. A tevékenységet az IABG, a portugál fegyveres erők vezérkarának stratégiai tervezői és az EU Hybrid CoE képzett szakemberei mentorálták.

A gyakorlat egyedülálló módon dolgozta fel a hibrid környezetből érkező fenyegetéseket és jelenítette meg azokat a tervezési eljárásban. A 21. század kihívásaira, mint a hibrid-, és kiberhadviselés békeidőben kell felkészülni, a többnemzeti erőt felvonultató Cyber Phalanx 2021 ezt a célt szolgálta.