Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven éve logisztikus

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: archív és az alakulat felvételei |  2021. december 5. 7:05

Egész eddigi életében logisztikusként szolgált, de negyven év után is talál új kihívásokat a munkájában – a logisztikusok napja alkalmából Bíró László alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság logisztikai osztályvezetőjével beszélgettünk.

Bíró László alezredes

A haderőfejlesztésnek milyen hatásait érzékelhetik a parancsnokság katonái?

A haderőfejlesztés egyik első lépése az új egyenruhák beszerzése volt. Ez az egyenruha sok mindenben többet nyújt, ami pedig azonnal észrevehető, hogy kényelmesebb és mutatósabb is. Az új kézifegyverek beszerzése is megvalósult, a következő lövészetek alkalmával jobban megismerhetik ezeket is a katonák.

Az alakulat logisztikai igényei közé tartozik a toborzás támogatása is. Milyen új eszközök érkeztek a honvédség népszerűsítésére?

Így van, a beszerzéseink egy része az állomány egyéni felszerelésének, munkakörülményeinek fejlesztését szolgálja, a másik része a toborzást, az arculati elemek megújítását támogatja. Az elmúlt időszakban például új sajtófal, autódekoráció és több merchandising termék is készült, illetve tömegközlekedési eszközökön is népszerűsítjük a honvédséget. A közeljövő új eszközei között szimulátorok és airsoft CZ fegyverek is szerepelnek.

arculati elem

Ezek szerint az infrastruktúra fejlesztését fontosnak tartja a szervezet.

A Magyar Honvédség vezetése minden eddiginél több forrást biztosít fejlesztésekre, ennek pozitív hozadékát az állományunk is érzékeli. A munkakörülmények nagyon fontosak, mind a munkaerő megtartása, mind a létszámbővítés szempontjából.

Az osztály lett 2020-ban az „Év alegysége”. Ön is kiemelkedőnek tartja a logisztikusok munkáját?

Nagyon büszke vagyok a csapatra, egyénileg és közösen is kiemelkedő munkát végeznek. Logisztikai szempontból sok plusz feladattal jár a határvédelem biztosítása, a rendőrökkel közös járőrszolgálat és a kórházszolgálat is. Úgy gondolom - akár az állomány szállításáról, ruházati ellátásáról vagy élelmezéséről van szó - mindent megtesznek a kollégák.

Az elmúlt időszakban több fiatal logisztikus is érkezett a csapatba. Változtatott ez a mindennapok dinamikáján?

Az új kollégák érkezése mindig felkavarja az állóvizet, szerencsére nálunk barátságos környezet fogad mindenkit. Aki megállja a helyét és megfelelő a hozzáállása, könnyen be tud illeszkedni és megkapja a szakmai támogatást. Az újoncok betanítása plusz motivációt jelent a tapasztaltabb kollégáknak, a fiatalok pedig nem érzik magukat elveszve. Szerintem jó a Logisztikai Osztályon dolgozni.

Negyven éve szolgálja a hazáját és a magyar embereket. Hogyan őrzi meg a motiváltságát?

Egy életpálya során minden időszaknak megvan a maga szépsége. A pályám kezdetén a kíváncsiság és a lelkesedés hajtott, később az, hogy minél több tapasztalatot szerezzek, minél professzionálisabb legyek. Az idő múlásával az embernek arra is szüksége van, hogy tudását átadja a fiatalabb generációnak, hogy ők már ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, hadd kövessenek el helyettük újakat. A katonai pálya nagyon változatos, ami segít megőrizni a frissességet és a motivációt. Valószínű, hogy ezért is jönnek vissza sokan a nyugállományba vonulásuk után tartalékos katonának. A bonyolultabb logisztikai beszerzéseknél még mindig különös izgalmat érzek, negyven év után is.

Az év alegysége