Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Portrék

Cikkek
Fodor_László_archív (nyitó)

„Lőporszag és billentyű”

2024. április 17. 6:47

Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

20240307_B_Sztenge_Csaba_SZL (1)

„Ki kell mondani, az utolsó órában vagyunk!”

2024. március 12. 8:55

Évtizedek óta egy percre sem áll meg, folyamatosan pörög. Tucatnyi, hadtörténelemmel kapcsolatos projekttel foglalkozik egyszerre, közben pedig főállásban Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója és mindezek mellett – vagy inkább legfőképpen – háromgyermekes családapa. B. Stenge Csaba vallja: nincs több időnk, az utolsó órában vagyunk, ha még szeretnénk összegyűjteni a második világháborúból visszamaradt személyes dokumentumokat, tárgyakat. Kutatásokról, publikációkról, tervekről, mítoszokról beszélgettünk.

b_nyitó

A mesterlövész toborzó

2024. február 26. 10:29

Vékony gyerek volt, de már akkor arról álmodott, hogy katona lesz, sőt mesterlövész. Mindig csak kinevették, Bőhm Hubert szakaszvezető mégis megcsinálta: mesterlövész lett. A Bakonycsernyén felnőtt és a mai napig ott élő katona az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) székesfehérvári toborzóirodáján szolgál és saját tapasztalatait megosztva mesél az érdeklődőknek arról, milyenek a kemény kiképzések, a missziók, milyen a katonaélet.

RT1_0851_nyitó

Légvédelmi rakétásból katonapszichológus

2024. február 8. 15:59

Hogyan lesz egy légvédelmi rakétásból katonapszichológus, miért fontos a harci stressz kérdéskörével foglalkozni és miért nő a katonapszichológusok iránti igény a Magyar Honvédségen belül? Többek között ezeket a kérdéseket jártuk körbe Szekeres György alezredessel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatójával.

kickindex

Egy gyerekkori álom beteljesülése

2023. december 7. 7:15

Nagy Rita őrmester, a Szegedi Toborzóiroda munkatársa, 60 kilogrammos kategóriában aranyérmet szerzett az idei kick-box világbajnokságon, amelyet a dél-portugáliai Albufeirában, november 17-26. között rendeztek meg.

Szilágyi_nyitó

„Az átlagon felüli teljesítmény kemény munkával elérhető”

2023. szeptember 4. 7:42

Minél többet futunk, annál inkább rájövünk, hogy milyen keveset tudunk a futásról, önmagunkról, vallja Szilágyi Zoltán őrmester, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred katonája. A negyvenhat éves Szilágyi őrmester már régóta szolgálja a hazát, tizenhat évig a honvédség és társfegyveres testületek állományában, mégis extrém futásairól ismeri az ország. A „magyar jégemberként” becézett sportolót a mundérhoz való kötődéséről, a katonaságról és a rekorddöntéseiről kérdeztük.

Interju_dr_Jobbagy_Zoltannal_20230718_02 copy

„Alapvetően kutatónak érzem magamat”

2023. július 28. 11:05

„Köszönöm szépen a megkeresést, az érdeklődést az egyetemi tanári kinevezésem miatt” – mondja az első interjúkérdés előtt dr. Jobbágy Zoltán ezredes, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) habilitált egyetemi docense, aki a kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára a közelmúltban vehette át az egyetemi tanári kinevezését. Az elismert kutató-oktató szabadnapján – a nyári melegben civilben és sportosan – érkezett a Hungária körúti kampuszra, kizárólag azért, hogy eleget tegyen a katonai sajtó kérésének.

Balázs_nyitó

„Hittem abban, hogy én erre születtem”

2023. július 1. 7:57

Pályafutása kezdetéről, katonai szolgálatának mindennapjairól, sikereiről és nehézségeiről, illetve a Magyar Honvédség nemrég megjelent kampányfilmjében való szerepléséről beszélgettünk Balázs Ferenc századossal, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Puma Harcászati Repülőszázadának repülőgépvezető-oktatójával.

_SNJ0854

Presztízs és szenvedély

2023. június 16. 7:17

Amióta katonaként szolgál, Urbán Dóra Réka őrmester személyisége saját bevallása szerint hatalmas változáson ment keresztül - a leendő repülőgép-szerelő technikus pedig már csak ezért is nagyon hálás a Magyar Honvédségnek.

Zsolnai_nyitó

23 éve a 32-eseknél: „az alegységnek szenteltem az életemet”

2023. június 7. 7:31

„Nemzeti ünnepeink alkalmával csapatot, egységet alkotva teljesítünk felemelő feladatot. Ilyenkor átgondoljuk, milyen út vezetett el addig, hogy éppen akkor, azon a napon, abban az órában, ország-világ szeme látta előtt szolgálhatunk, ezzel is szimbolizálva, megjelenítve a Magyar Honvédséget és hazánkat, Magyarországot” – mondja Zsolnai Tamás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred parancsnoka.