honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Sikerrel zárult az első világháború galíciai hadszíntereire szervezett vonatos nosztalgiautazás

Rendkívül sikeres és felemelő volt az első világháború galíciai hadszíntereire szervezett első vonatos nosztalgiautazás - tájékoztatta telefonon az MTI-t július 19-én, csütörtökön Krakkóból dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, az utazás szakmai felelőse.

Az első világháború befejeződésének közelgő 100. évfordulója alkalmából a MÁV Nosztalgia Kft. először szervezett vonatos utazást az egykori hadszínterekre, emlékhelyekre, katonai temetőkbe. A Galícia Expresszel július 15-19. között mintegy 300 utas vehetett részt az utazáson, a szakmai programokról a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészei és avatott idegenvezetők gondoskodtak. Dr. Kovács Vilmos ezredes külön kiemelte a vendéglátók odaadó munkáját, kiemelkedő szervezőmunkáját.

A résztvevők a világháborús emlékhelyek mellett megtekintették a legfontosabb dél-lengyelországi magyar emlékeket, Krakkó számos nevezetessége között az egykori királyi várat, a Wawelt a székesegyházzal, benne Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király síremlékével, Tarnówban, Bem József szülővárosában a tábornok szarkofágját, az 1848-49-es magyar szabadságharc nagyszebeni csatájáról készült Erdélyi Körképet és a magyar-lengyel barátság parkját.

Przemyslben, a világháború egyik legnagyobb ostromának színhelyén, ahol nagyon sok magyar katona halt hősi halált, az egykori páncélerőd maradványait és a Hadtörténeti Múzeumot tekintették meg, és Gyóni Géza verseinek felidézésével megemlékeztek a féléves ostrom eseményeiről. A vonattal utazó hagyományőrző katonák bemutatót tartottak a Borek erődnél, ahol az egykor ott harcoló magyar költőnek emléktáblája is van. A luznai katonai temetőben, melyben a 1915 májusi gorlicei áttörésben hősi halált halt magyar katonák nyugszanak, egyházi szertartással egybekötött megemlékezést tartottak, Florynkában pedig az utazáson részt vevő magyar tábori lelkész újraszentelte a Magyar Királyi Honvédség 30. gyalogezredének felújított temetőjét.

A 1914 decemberi limanowai győztes csata színhelyén, ahol az osztrák-magyar haderő megállította a Krakkó felé irányuló orosz betörést, a katonai temetőben emelkedett ünnepség keretében a résztvevők megkoszorúzták a hősök sírjait.

A MÁV Nosztalgia Kft. már három hasonló utazást szervezett az első világháború isonzói frontjára, de a galíciai hadszínterekre most először indult nosztalgiavonat.Galériák
Új fegyverek a magyar katonáknak
2018. december 11. 18:28
Aktuális videók
2018. december 12. 11:47
Államtitkári látogatás Koszovóban - videó
2018. december 12. 11:51
Közös Akarat 2018
2018. december 11. 10:46
Katonák a Mikulás szolgálatában
2018. december 10. 16:31
Tizenkét pokol (teljes film)
2018. december 10. 09:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat