honvedelem.hu
Nagyhatalmi pengeváltás a Közel-Keleten

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat részeként tartott előadást a napokban dr. Kis-Benedek József nyugállományú ezredes, címzetes egyetemi tanár Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A Közel-Kelet a világ egyik legösszetettebb gondjaival küzdő válságterülete, amelyről mindig háború, terrorista akciók, robbantások és zavargások kapcsán hallunk - mondta a rendezvényen dr. Kis-Benedek József, aki a múltbéli visszatekintést követően előadásában kitért a térség mai helyzetére, hogy miért lett a nagy- és középhatalmak pengeváltásának színhelye, illetve, hogy ennek milyen következményei vannak a biztonságra.

01.jpg

A nyugállományú ezredes előadását a térség sajátosságaival kezdte. Megtudtuk, az egész terület átmenet alatt áll: vannak helyek, ahol polgárháború dúl, máshol pedig viszonylag normális helyzet alakult ki. „A katonai erőviszonyok tekintetében nagy a bizonytalanság az országok között, nagy a bizalom hiánya, aminek következtében nem alakulnak ki szövetségek” – hangsúlyozta az előadó.

02.jpg

Dr. Kis-Benedek József beszélt a globális nagyhatalmak - Oroszország, Kína és Egyesült Államok - helyzetéről a Közel-Keleten, valamint szólt Törökország legújabb katonai akciójáról is. „Ez egy régi hagyományos hadviseléssel folytatott korlátozott célú háború, amely sokakat nyugtalansággal tölt el. Már kezdtük azt gondolni, hogy talán vége lesz ennek az összecsapásnak, és kezdődik valamiféle megállapodás, de így azzal kell számolni, hogy ez a konfliktus nem fog rövid időn belül lezárulni” – mondta.

03.jpg

Fotó: szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat