honvedelem.hu
99 éves az önálló magyar katonai térképészet

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (NKE HHK) idén is játékos szellemi vetélkedő megrendezésével emlékezett meg a magyar katonai térképészet napjáról. Az immár ötödik alkalommal megrendezett versenyen fiatal egyetemisták és középiskolások térképészeti, tereptani és földrajzi témakörben mérhették össze tudásukat.

03.jpgDr. Pohl Árpád ezredes, az NKE HHK dékánja megnyitóbeszédjében kifejtette, hogy a hasonló vetélkedők kitűnő alkalmat biztosítanak arra, hogy megmutassák az NKE integratív szerepét a magyar oktatásban. A térképészeti versenyen a hivatásos honvédtisztjelöltek mellett egyaránt indultak csapatok az NKE többi karáról, az ELTE, valamint a BME vonatkozó intézeteitől, továbbá 3 középiskolás csapat is részt vett a vetélkedőn. „Az együttműködés egyeteme” – idézte az NKE egyik jelszavát a dékán. Rávilágított a tényre, hogy bár ő még fiatal tisztként papíralapú térképek alapján vezette az egységét, a mai generációnak már műholdas navigációval kell eligazodnia a digitalizált térképeken. „Ez egy viharos gyorsasággal fejlődő terület” – emelte ki. Végül Pohl Árpád sok sikert kívánt a versenyzőknek abban a reményben, hogy a vetélkedő során sikerül megtapasztalniuk a közös egyetemi élményt.

07.jpg

„Több évtizedes hagyományként, minden évben február 4-én ünnepeljük a magyar térképészet napját” – ismertette Szalay László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat vezetője. 1919-ben ezen a napon hadügyminiszteri rendelettel kezdte meg működését a Katonai Térképező Csoport. Az alezredes azonban kifejtette, hogy a magyar katonai térképészet gyökerei sokkal távolabb nyúlnak vissza a történelemben. „Az első Lázár-térkép 1528-ban jelent meg” - mondta.

01.jpg

Szalay László röviden bemutatta szakmájának történetét a hallgatóságnak, kiemelve hazánk történelmének gócpontjait. Erre példa az 1930-as évek vége, amikor a hadsereg ellátására évenként több mint 2 millió térképszelvényt nyomtattak ki. A második világháború során a hazai térképvagyon meghatározó része megsemmisült, így ezt pótolniuk kellett a szakembereknek. Az ország új katonai térképészeti felmérésére 1953-1959 között került sor, amikor hazánkat már az európai technológiai trendeknek megfelelően tudták felmérni. Szalay László kifejtette, hogy a ’80-as években jelent meg a digitalizáció, majd a távérzékelés a magyar katonai térképészet porondján, amely évről évre újabb szakmai kihívásokat jelentett számukra. Kiemelte, hogy napjainkban az MH Geoinformációs Szolgálat mellett a hazai katonai térképészet meghatározó pillére a HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazata, a katonai szervezeteknél szolgáló csapattérképészek, valamint az NKE HHK Katonaföldrajzi és Tereptan Szakcsoportja.

04.jpg

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel vitéz Somogyi Endre leszármazottai is. Az altábornagy a hazai térképészet egyik meghatározó alakja, a Ludovika Akadémia tisztje és oktatója, továbbá a Magyar Királyi Honvéd Térképészeti Intézet utolsó parancsnoka volt. „Az ő öröksége számunkra egy óriási feladat: megőrizni azt a hihetetlen hazaszeretetet, bátorságot, becsületet, amelyet ő képviselt” – fejtette ki Mártonné Máthé Kinga, az altábornagy unokája. „Számára a térképészet egy rendkívül komoly tudományt jelentett. Egy lehetőséget arra, hogy a hazáját védje háborúban és békeidőben is.”

05.jpg

Az indulóknak különböző kvízkérdéseket kellett megválaszolniuk a vetélkedő során, ahol térképészettörténeti, földrajzi, térkép- és tereptani, valamint térinformatikai témakörben mérhették össze tudásukat a fiatalok. A kvíz mellett „kincskeresés” is zajlott a Zrínyi Miklós Egyetemi Campuson, ahol a csapatoknak különböző koordináták segítségével kellett megtalálniuk az elrejtett kincseket, minél rövidebb időn belül.

06.jpg

A dobogó tetejére az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék „Hetedik emelet” nevű csoportja állhatott, második helyezett a szintén ELTE-s „Térképészek 2.0” csapat lett, a harmadik helyezést pedig az NKE HHK „Gulyás és társai” csoport vihette el. A helyezést elérő csapatok, valamint az induló csoportok is értékes tárgyjutalmakat és ajándékcsomagokat vehettek át. Emellett a rendezvény alkalmával számos elismerést adtak át az egyetem égisze alatt zajló térképészeti kutatások támogatóinak, valamint munkatársainak.

Szöveg: Podobni István
Fotó: Szilágyi DénesForrás: 99 éves az önálló magyar katonai térképészet (www.uni-nke.hu)
Galériák
Harcászati és robbantási foglalkozások Tatán - képgaléria
2019. február 22. 06:39
Jótékonysági dalest a Stefánián
2019. február 21. 09:31
Parancsnokváltás az MH Logisztikai Központban
2019. február 20. 15:34
Mentőbúvár-tanfolyam Szentesen
2019. február 21. 08:02
Pitbull 2019
2019. február 20. 14:21
Aktuális videók
2019. február 22. 06:39
Mentési feladatokat gyakoroltak
2019. február 21. 08:02
Felkészültek a vasúti szállításra
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat