honvedelem.hu
Katonaemlékek

Ingyen kapta használatba a szabadszállási volt laktanya parancsnoki épületének felső szintjét a helyi Helyőrségi Klub. Az önkormányzat határozatának köszönhetően tovább épülhet és gazdagodhat a katonai relikviákat őrző Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény.

x11.jpgDuplájára emelkedik az önkormányzat jóvoltából a szabadszállási helyőrség gyűjteményének mintegy 250 négyzetméteres kiállítóhelye. Az átalakítási munkák a tervek szerint tavasszal kezdődnek. A kiállítótermekben a légvédelmi rakétások, tüzérek, lövészek, kiszolgáló alegységek, a több évtizedes múltra visszatekintő helyi nyugdíjasszervezet, valamint a honvédség sport-, turisztikai és kulturális emlékei kapnak helyet – tudtuk meg Horváth Balázs nyugállományú ezredestől, a Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetőjétől.

A nyugállományúak közösségének vezetősége négy évvel ezelőtt döntött arról, hogy méltó helyet keres a múlt emlékei számára. Dr. Báldy Zoltán polgármesternek elmondták, hogy a múzeumnak az egykori laktanyában, a volt MH Alföldi Kiképző Központ parancsnoki épületében lenne a legméltóbb helye. A kezdeményezés meghallgatásra talált, így a következő esztendőben a klub néhány lelkes tagjának köszönhetően megkezdődhetett a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény kialakítása – idézte fel a történteket Farkas Zoltán nyugállományú alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke.

A rendelkezésre álló anyagból még abban az esztendőben berendezték az épület földszintjének utcai oldalát. Itt a volt helyőrség történetében meghatározó szerepet játszó MN 7260, később MH Alföldi Kiképző Központ történetét sikerült bemutatni, valamint egy-egy tárló erejéig az MN 145. Önálló Harckocsi Dandár, és az MN 104/2. honi légvédelmi rakétaosztály emlékfotói is megjelentek. A következő esztendőben az épület belső oldalán a sorkatonai szolgálat, továbbá a négy évtizedes múltra visszatekintő MN Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes és Szakmunkásképző Iskola fennmaradt relikviáit helyezték el. A több évtizedig működő, országosan is elismert, 1985-től szakközépiskolává alakult tiszthelyettesképző intézményben kiváló szakembereket képeztek, közül sokan tiszti, főtiszti rendfokozatokat értek el, sőt későbbi tábornok is volt az itt végzettek közt. Az iskola jelentős mértékben járult hozzá Szabadszállás várossá nyilvánításhoz is.

x3.jpgAz emlékmúzeumhoz tartozik a lakótelepen lévő Mátyás király téri emlékpark a névadó mellszobrával, valamint a csúcsán stilizált békegalambot viselő szénacél obeliszk. Az itt elhelyezett emlékkövek a Szabadszálláson valaha volt alakulatok és az itt szolgálatot teljesített parancsnokok mementói, valamint a három haditechnikai eszköz ugyancsak a település katonai múltjára utal. A temetőben lévő Honvéd Emlékhely kopjafái a már elhunyt katonák és honvédségi közalkalmazottak emlékét őrzik. A látogatók nemcsak a katonai alakulatok, hanem a város történetébe is bepillanthatnak, hiszen a honvédség ötvennégy esztendeig jelentős szerepet töltött be Szabadszállás életében.

A helyőrség fennállásának több mint ötven esztendeje alatt sok alakulat állomásozott a városban. A katonai szervezetek megszüntetése a rendszerváltás idején kezdődött el, majd az utolsó létesítmény 13 évvel ezelőtt zárta be végleg kapuit. A katonai emlékek megőrzése érdekében összegyűjtött relikviákat először a Helyőrségi Klub épületében állították ki. A gyűjtemény, amely nagyságát, tárgyi emlékeinek számát tekintve egyedülállónak számít a környéken, folyamatosan bővül, gyarapodik. A nyugdíjasklub célja, hogy a múzeum a későbbiekben is fennmaradjon, gazdagítva ezzel a település értékeit.

A kiállítóhely egyik leglátogatottabb szobája a katonaélet mindennapjait mutatja be. A relikviák között megtalálható a honvédek gyakorló- és sportöltözéke, evőeszközkészletük, a kanálgép, a sokat emlegetett stoki, a csajka és a surranó is. A tárgyakat Dóra Tibor nyugállományú törzszászlós gyűjtötte és gyűjti a mai napig is.

A tárlat mindenki számára látogatható, általában a hónap utolsó szombatján 9–12 óra között, de előzetes bejelentkezés esetén szinte bármikor megtekinthető.

x8.jpgFotó: a szerző felvételeiGalériák
Harcászati és robbantási foglalkozások Tatán - képgaléria
2019. február 22. 06:39
Jótékonysági dalest a Stefánián
2019. február 21. 09:31
Parancsnokváltás az MH Logisztikai Központban
2019. február 20. 15:34
Mentőbúvár-tanfolyam Szentesen
2019. február 21. 08:02
Pitbull 2019
2019. február 20. 14:21
Aktuális videók
2019. február 22. 06:39
Mentési feladatokat gyakoroltak
2019. február 21. 08:02
Felkészültek a vasúti szállításra
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat