honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Úszva ünnepeltek

Katonai váltó is részt vett az „Univer24 – Az úszás ünnepe” elnevezésű, február 10-11-én megtartott, non-stop sportrendezvényen. A Kecskemét Helyőrség néven indult, öt alakulat tagjaiból verbuválódott huszonnégy fős alegység a félnapos örömúszásra regisztrált, 12 óra alatt - a tavalyi eredményüket megdöntve - összesen 31,9 kilométert teljesített.

u1.jpgHuszonnégy órán át tartott az úszás ünnepe a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájának medencéjében. Az Univer Product Zrt., az önkormányzat, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a fürdő negyedik alkalommal hívta találkozóra a vizes sportok szerelmeseit. A rendezvény nem verseny volt, sokkal inkább egy hosszútávúszó teljesítménypróbának tekinthető, ahol az amatőr és a profi úszók a 100 méteres táv megtételétől kezdve akár 24 órát is a medencében tölthettek. „Az úszás ünnepnapján a rendezők arra buzdítanak mindenkit, hogy a mindennapi sport legyen az életünk része!” – köszöntötte a résztvevőket Molitórisz Károly, a névadó részvénytársaság vezérigazgatója.

u4.jpgAz úszás ünnepén katonasportolók is rajtkőre álltak. A huszonnégy fős ideiglenes alegységet Országné Faragó Éva alezredes toborozta, aki mint a BÁCSVÍZ Kecskeméti Vízmű Sport Club szenior versenyzője, rendezőként és úszóként már az első ilyen eseményen is részt vett. Munkáját Horváth Máté főtörzsőrmester segítette.

u2.jpgA Kecskeméti Helyőrség nevet felvett huszonnégy fős csapatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Légijármű Javítóüzem, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája sportolói alkották. Az ideiglenes kötelék tiszteletbeli csapatkapitánya Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka volt. A csapat „idegenlégiósokat” is befogadott: Ugrik Milán, a bázisparancsnok fia és Országné alezredes MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgáló fia, Ország Ferenc törzsőrmester is a kecskeméti katonák váltóját erősítették. A lelátóról pedig két fiatal szurkoló, Oláh Dániel főhadnagy 2 éves kislánya, Dorka és Langó Viktor százados ötesztendős kisfia, Zsombor is a csapatot biztatták.

u3.jpgA katonacsapat tagjai a 12 órás úszók mezőnyében ugrottak medencébe, szombat este nyolctól vasárnap reggelig 31,9 kilométert tempóztak. Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársa pedig kisfia iskoláját is támogatta. A gyerekek versenyébe ugyanis a teljesítmény mellett az uszodába „kicsalt” szülők létszáma is beleszámított - az Arany János Általános Iskola a 2. helyen végzett, amiért 100 ezer forint, sporteszközökre költhető jutalom járt.

u5.jpgMagyarország egyik legnagyobb uszodai sporteseményének megnyitóján részt vettek: Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszónő, Hosnyánszky Norbert olimpiai és világbajnok és Nagy Viktor világbajnok vízilabdázók, valamint Czigány Dóra Európa-bajnok pólós is. „Fontos, hogy a kiemelkedő eredményt elért sportolókat testközelből is megismerhessék a gyerekek, hiszen ez is ösztönzést adhat nekik. A sportban ugyanúgy, ahogy az élet számos területén az egyik legnehezebb kérdés a motiváció megtalálása. Ez lehet akár a legjobb eredmény elérése, az úszás szeretete, de akár az edzések baráti közössége” – mondta Hosszú Katinka, aki az Univer Product Zrt. partnereként érkezett Kecskemétre.

A versenyre kétezer-hétszázan regisztráltak. A 24 órás úszás során Orosz Ádám budapesti hosszútávúszó, nyíltvízi Európa-bajnoki résztvevő teljesítette a leghosszabb távot, 69,2 kilométert. Az éjszakai 12 órás váltóverseny tizenöt csapata közül pedig 47 kilométerrel az „Elit Pálya” néven indult esztergomi férfi triatlonosok utasították maguk mögé a mezőnyt.

u6.jpgFotó: Gáldonyi Sándor százados, Bús Csaba és a szerzőAktuális videók
2018. november 17. 11:46
Vezetési tanfolyam a vízen
2018. november 17. 07:17
Nyílt edzésen vettek részt a katonák
2018. november 16. 17:09
100 éves a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2018. november 16. 15:41
Hadtörténeti 100 (1918 - 2018)
2018. november 16. 14:05
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat