honvedelem.hu
Hatodik a Saar-ban

Február hetedikén vágták ki az első acéllemezt az izraeli haditengerészet új generációs Saar 6-os osztályú korvettjeinek első hajóegységéhez.

saar.jpgA ThyssenKrupp Marine Systems cég  Kieler Werft hajógyárában négy ilyen hajó épül, melyről még 2015 májusában írt alá szerződést a két ország kormánya.  A 430 millió eurós költségből 115 milliót a német kormány fedez. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a hajók fegyverzetének, fedélzeti rendszereinek árát: a „csupasz” hajóba Izraelben kerülnek majd be a saját fejlesztésű berendezések.

A Saar 6-os alapját a német többfeladatú, legfeljebb 2500 tonnás vízkiszorítású, helikopter hordozására is alkalmas, kombinált dieselmeghajtású (CODAD) MEKO A100 korvett jelenti. Az izraeli változat fegyverzete egy 76 milliméteres OTO Melara automata hajóágyú, két 25 milliméteres gépágyúval felszerelt Typhoon fegyverrendszer, 32, függőleges indítócellákban elhelyezett Barak 8 légvédelmi rakéta, egy C-Dome rakétavédelmi rendszer, illetve irányított hajók elleni rakéták és két, 324 milliméteres torpedővető cső lesz.

A tervek szerint az első korvett még 2019-ben, míg a negyedik 2021-ben készülhet el és hajózhat el Izraelbe. Itt a szükséges felszerelések, majd a teszthajózások után 2022-ben várják az első korvett hadrendbe állítását.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat
Website Security Test