honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Sikeres felkészítés

Véget ért az afganisztáni egyéni beosztásokba, azaz a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission – RSM) műveletébe készülő magyar katonák felkészítésének második üteme. A katonák a tavaszi váltással indulnak a műveleti területre.

A felkészítés második fázisát a katonák - akik többségében az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon és annak alárendelt katonai szervezeteinél, illetve az MH Hadkiegészítő, Felkészítő  és Kiképző Parancsokságon szolgálnak - Lengyelországban teljesítették.

A Bydgoszczban található NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (Joint Force Training Center – JFTC) a kezdetek óta felel az afganisztáni RSM műveletbe készülő katonák felkészítéséért. Ennek megfelelően nagy tapasztalattal és hozzáértéssel tervezték meg, illetve vezették le a mostani, két hetes felkészítést.

A JFTC-ben töltött idő alatt a kabuli Eltökélt Támogatás Parancsnokság (RS HQ), illetve az Északi Kiképző, Tanácsadó és Segítő Parancsnokság (Train Advise Assist Command-North – TAAC-N) leendő törzse és tanácsadói, a közelmúltban a hadszíntéren szolgáló és onnan nemrég visszaérkezett kiképzőktől sajátíthatták el a legfontosabb ismereteket. Mások mellett megosztotta a felkészülőkkel saját személyes tapasztalatait André Bodemann dandártábornok, a TAAC-N előző parancsnoka is.

r1.jpgAz elméleti felkészítés mellett a TAAC-N leendő törzse és tanácsadói gyakorlati képzést is kaptak. A tanácsadók afgán nemzetiségű tolmácsokkal és alájátszókkal gyakorolhatták jövendőbeli feladataikat, így a közeljövőben rájuk váró realisztikus kihívásokkal szembesültek.

Ugyancsak a tapasztalatok és a legfontosabb információk átadását szolgálta a jelenleg is a hadszíntéren tartózkodó, vezető beosztású tábornokokkal és tisztekkel folytatott számos élő videó telekonferencia is. A felkészítés alatt a központ nagy hangsúlyt fektetett a leendő, több mint 20 nemzet katonáiból álló törzs összekovácsolására is.

Fotó: JFTC



Aktuális videók
2018. augusztus 21. 16:09
A földön, a vízen és a levegőben
2018. augusztus 21. 14:41
A békét és a biztonságot szolgálják
2018. augusztus 20. 16:24
Oklevélátadó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
2018. augusztus 18. 15:50
A széllel harcoltak
2018. augusztus 18. 11:47
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat