honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Sikeres felkészítés

Véget ért az afganisztáni egyéni beosztásokba, azaz a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission – RSM) műveletébe készülő magyar katonák felkészítésének második üteme. A katonák a tavaszi váltással indulnak a műveleti területre.

A felkészítés második fázisát a katonák - akik többségében az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon és annak alárendelt katonai szervezeteinél, illetve az MH Hadkiegészítő, Felkészítő  és Kiképző Parancsokságon szolgálnak - Lengyelországban teljesítették.

A Bydgoszczban található NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (Joint Force Training Center – JFTC) a kezdetek óta felel az afganisztáni RSM műveletbe készülő katonák felkészítéséért. Ennek megfelelően nagy tapasztalattal és hozzáértéssel tervezték meg, illetve vezették le a mostani, két hetes felkészítést.

A JFTC-ben töltött idő alatt a kabuli Eltökélt Támogatás Parancsnokság (RS HQ), illetve az Északi Kiképző, Tanácsadó és Segítő Parancsnokság (Train Advise Assist Command-North – TAAC-N) leendő törzse és tanácsadói, a közelmúltban a hadszíntéren szolgáló és onnan nemrég visszaérkezett kiképzőktől sajátíthatták el a legfontosabb ismereteket. Mások mellett megosztotta a felkészülőkkel saját személyes tapasztalatait André Bodemann dandártábornok, a TAAC-N előző parancsnoka is.

r1.jpgAz elméleti felkészítés mellett a TAAC-N leendő törzse és tanácsadói gyakorlati képzést is kaptak. A tanácsadók afgán nemzetiségű tolmácsokkal és alájátszókkal gyakorolhatták jövendőbeli feladataikat, így a közeljövőben rájuk váró realisztikus kihívásokkal szembesültek.

Ugyancsak a tapasztalatok és a legfontosabb információk átadását szolgálta a jelenleg is a hadszíntéren tartózkodó, vezető beosztású tábornokokkal és tisztekkel folytatott számos élő videó telekonferencia is. A felkészítés alatt a központ nagy hangsúlyt fektetett a leendő, több mint 20 nemzet katonáiból álló törzs összekovácsolására is.

Fotó: JFTCAktuális videók
2018. május 26. 15:41
Százhetven év helytállás
2018. május 26. 10:21
Történelmi pillanat Csobánkán
2018. május 26. 08:07
A katonai eskü egy életre szól
2018. május 25. 10:30
Békét a világnak!
2018. május 25. 06:43
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat