honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Az állam fő feladata a biztonság és az egészség garantálása

Az állam fő feladatai közé tartozik a polgárok biztonságának és egészségének garantálása – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 13-án, kedden, az Egészséges Budapest Program Szent Imre Egyetemi Oktatókórházat érintő egészségügyi fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatón.

tun_1639.jpgA tárcavezető, aki egyben a főváros XI. kerületének országgyűlési képviselője, bejelentette: mintegy 8 milliárd forint értékben hajthatnak végre fejlesztéseket az elkövetkező években az egészségügyi intézményben. Még idén 3,7 milliárd forintnyi támogatást kap a kórház, míg hosszabb távon további 5 milliárd forinthoz juthat. A fejlesztések részeként például képalkotó diagnosztikai, műtéti és aneszteziológiai eszközök beszerzésére lesz lehetőség, míg teljesen megújulhat az intenzív terápiás ellátás eszközparkja. „Ha mi abban tudunk segíteni a betegeknek, hogy az ellátásuk szakszerűbb, kulturáltabb keretek között történik, akkor sokat tudunk tenni azért, hogy elősegítsük a gyógyulásukat” – mutatott rá a miniszter. 

tun_1606.jpg

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára emlékeztetett: az Egészséges Budapest Program keretében három centrumkórház jön létre, az egyetlen zöldmezős beruházás Dél-Budán, a Szent Imre-kórház szakmai bázisán lesz. Hozzátette, hogy a kormány tervei szerint a következő 8-10 évben 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés valósul meg a központi régióban nemzeti forrásból. Az államtitkár kitért arra is, hogy egyre kevesebb orvos hagyja el az országot, a számuk már csak harmada a 2010-ben elvándoroltaknak. Ezzel párhuzamosan csökkent a várólistákon szereplők száma is, ma - 2010-hez képest - csupán harmadannyian várakoznak beavatkozásokra.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottsága elnökének szavai szerint a kórházban megvalósuló fejlesztéseknek nemcsak a XI. és a XXII. kerület mintegy 200 ezer polgára, de a körülbelül egymilliós agglomeráció is haszonélvezője lesz. Hozzátette, hogy a zöldmezős beruházás keretében megvalósuló dél-budai kórház a 21. századi modern magyar egészségügy korszakos védjegyévé válhat. Kitért arra is, hogy a tervek szerint újra megnyitják a XIX. században a mai Szent Imre Kórház területén üzemelő Erzsébet Gyógyfürdőt.

tun_1713.jpg

Bedros J. Róbert, a Szent Imre-kórház főigazgatója, a centrumkórház építéséért felelős miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy az új, ezerágyas dél-budai intézmény 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős Budapesten, illetve Pest megyében. Többek között nővérszállóval, 60-60 férőhelyes, a dolgozók gyermekeit gondozó bölcsődével és óvodával, saját mentőállomással és helikopterleszálló bázissal rendelkezik majd az intézmény, amely a tervek szerint öt év múlva nyílik meg - mondta a kórházvezető.

Fotó: Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Milliárdos támogatást kap a Szent Imre Kórház
Aktuális videók
2018. november 17. 11:46
Vezetési tanfolyam a vízen
2018. november 17. 07:17
Nyílt edzésen vettek részt a katonák
2018. november 16. 17:09
100 éves a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2018. november 16. 15:41
Hadtörténeti 100 (1918 - 2018)
2018. november 16. 14:05
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat