honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
A szíriai újjáépítésről és a fogságba esett idegen harcosokról is szó volt a római védelmi konferencián

A szíriai közszolgáltatások újraindítása és az Iszlám Állam (IÁ) soraiban harcoló és foglyul ejtett külföldiek sorsa is téma volt az IÁ ellenes nemzetközi katonai koalíció Rómában tartott ülésén február 13-án, kedden, amelyet James Mattis amerikai védelmi miniszter vezetett.

Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter a találkozó megnyitásakor hangsúlyozta, hogy az IÁ-t sikerült területileg visszaszorítani, de a dzsihadista propagandát még nem sikerült felszámolni, ami további erőfeszítést igényel a nemzetközi koalíció részéről. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Dánia, Hollandia, Belgium, Norvégia Németország, Franciaország, Spanyolország, Kanada, Ausztrália, Új Zéland, Törökország és Irak, valamint a házigazda Olaszország védelmi minisztere hatodik találkozóján többek között a szíriai és iraki újjáépítésről egyeztettek.

Az amerikai tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a szíriai közszolgáltatások újraindítása és a mindennapi élet normalizálása az országban jelentős segítséget nyújthat az IÁ újbóli visszatérésének megakadályozásában. Téma volt a Szíriában és Irakban foglyul ejtett több ezer idegen harcos sorsa is, akik jelenleg a térségben az amerikai hadsereg és a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milícia kezében vannak. Az amerikai védelmi miniszter szerint az idegen harcosok fogva tartása ebben a térségben nem biztonságos és hosszú távon nehezen fenntartható, ezért hazájukba való visszaszállításukat javasolta, hogy ott állítsák őket bíróság elé. Nagy Britannia és Franciaország azonban már jelezte, hogy az IÁ-hoz csatlakozott állampolgárait nem kívánja visszafogadni.

Az olasz védelmi tárca bejelentette, hogy 2018-ban a felére tervezi csökkenteni a nemzetközi koalícióban szolgáló 1500 fős olasz kontingenst. A római találkozóval egy időben az IÁ-ellenes nemzetközi koalíció külügyminiszterei Kuwaitban tartottak megbeszélést.Aktuális videók
2018. november 17. 11:46
Vezetési tanfolyam a vízen
2018. november 17. 07:17
Nyílt edzésen vettek részt a katonák
2018. november 16. 17:09
100 éves a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2018. november 16. 15:41
Hadtörténeti 100 (1918 - 2018)
2018. november 16. 14:05
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat