honvedelem.hu
Pénzt, vagy nem repülünk!

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők HKP14 (leánykori nevén MHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit terveztek.

heli.jpgPeter Hulkvist védelmi miniszter így a svéd parlamenttől további extra forrásokat kér a 2001-ben megvásárolt, 18 gépes flotta üzemeltetéséhez. Ha ez nem jár sikerrel, akkor várhatóan csökkenti, vagy akár le is állítják a kilenc, szállító feladatú Hkp14E forgószárnyas üzemeltetését, így biztosítva a haditengerészet öt HKP14 tengeralattjáró-vadász és kutató-mentő gépének zavartalan repülését. Ez a flotta elméletileg négy, szállítóból haditengerészeti változattá átépített géppel bővül majd a közeljövőben, egy 2014-es döntésnek megfelelően.

Mint a gyakorlatban kiderült, az európai típus egy-egy repült órája több mint 200 ezer svéd koronába (mintegy 6.3 millió forintba) kerül. Az esetleges leállítás hatását ellensúlyozza, hogy az NH90-esek késedelmes szállítása (melyet főképp a svéd részről igényelt, 25 centiméterrek nagyobb belső magasság miatti jelentős áttervezés okozott) és az afganisztáni, sürgős forgószárnyas szállítókapacitás kielégítése miatt 2011-ben 16 darab amerikai Sikorsky UH-60M Black Hawk-ot rendeltek, egyenesen a gyártósorról. A szabvány, az amerikai hadseregnek igényeinek kialakított HKP16 nevet kapott gépek azóta már régen hadrendben is állnak. 
heli2.jpg

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat