honvedelem.hu
Ötös verseny

Az amerikai haditengerészet február 16-án öt hajógyártó konzorciumnak is megrendelést adott a leendő FFG(X) fregattosztály előzetes terveinek elkészítésére.

Mint ismert, az Oliver Hazard Perry fregattosztályt váltótípus nélkül vonták ki a hadrendből 2015. szeptember 29-én, a USS SIMPSON (FFG-56) elbúcsúztatásával. Mivel az utódnak szánt Littoral Combat Ship-ek (LCS) egyrészt rettentően drágák, másrészt sokkal kisebbek és sérülékenyebbek, ma már a haditengerészet is egy új, kifejezetten fregattnak tervezett és építtet, önálló hajóosztályra tart igényt.

amerikai_hadihajok_01.jpg

A bejelentés alapján a 14,99 millió dolláros megrendelésért a hazai Austal (Independence-osztályú LCS), a Bath Iron Works (Navantia F-100), a Lockheed (Multi-Mission Surface Combatant) és az olasz Fincantieri Marinette Marine (FREMM) már meglévő hajókkal vagy tervekkel jelentkezett. A Lockheed és a Fincantieri Marinette Marine közösen, a Gibbs & Cox-szal kiegészülve egy vadonatúj tervet is elkészít, míg a Huntington Ingalls nem közölte eddig, mivel száll a versenybe.

A tervek szerint legalább 20 darab FFG(X) fregattot állít majd hadrendbe az amerikai haditengerészet, elssorban hajók és tengeralattjárók elleni harcra optimalizálva. Az első egységet 2020-ban, a másodikat 20201-ben rendelnék meg, majd évente kettőt. Az árnak elméletileg 950 millió dollár alatt kell majd maradnia – kérdés, ez sikerül-e?magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat