honvedelem.hu
Több mint hétszáz tartalékos a Hajdúságban

Kettős jubileumot „ünnepeltek” Debrecenben február 20-án, amikor is újabb tartalékos katonák írták alá önkéntes műveleti, illetve területvédelmi tartalékos szerződésüket.

d1.jpgHajdú-Bihar megyében a tartalékos rendszer átalakítását követően komoly toborzótevékenység indult meg. Kezdetben az önkéntes műveleti tartalékos létszámkeretek feltöltése, majd 2017 áprilisától az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer bevezetése egyaránt jelentős feladatokat jelentett a katonai toborzóknak. A szakszerű toborzómunka eredményeképpen azonban a megyében folyamatosan nőtt a tartalékosok létszáma, aminek köszönhetően a tartalékos rendszer fejlesztése február 20-án ismét egy fontos állomásához érkezett. Ezen a napon újabb 25 tartalékos katona – köztük a Hajdúság 500. önkéntes műveleti tartalékos katonája, illetve a 200. önkéntes területvédelmi tartalékos katonája – írta alá szerződését ünnepélyes keretek között a Nagysándor József laktanyában.

A rendezvényen megjelenteket Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni parancsnoka köszöntötte. Az alezredes szerint örömteli, hogy Hajdú-Bihar megyében ekkora népszerűségnek örvend a tartalékos katonai szolgálat, hiszen kevés megye mondhatja el magáról, hogy több mint 500 önkéntes műveleti és több mint 200 önkéntes területvédelmi tartalékos katona vállalta eddig a szolgálatot. Ezért köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik csatlakoztak a tartalékos rendszerhez, és civil elfoglaltságuk mellett is vállalják, hogy részt vesznek a haza szolgálatában.

mini-dsc_8830.jpgA ma működő magyar professzionális haderő egyik meghatározó eleme a tartalékos rendszer, amelynek korábbi formáját 2011-ben alakították át és újították meg. Ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, valamint önkéntes védelmi tartalékos katonákról. A folyamat azonban ezzel nem ért véget, hiszen az elmúlt év tavaszán új elemként létrejött az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma, amely révén a helyi közösségekre építve önkéntes területvédelmi századok alakultak az ország valamennyi járásában és a főváros kerületeiben. A tartalékos rendszer egyik legfőbb jellemzője, hogy azoknak is lehetőséget biztosít honvédelmi feladatokban való részvételre, akik nem szeretnék feladni civil foglalkozásukat vagy iskolai tanulmányaikat. A szolgálatot vállalók különböző juttatásokban részesülnek, így megilleti őket szerződéskötési, illetve éves rendelkezésre állási díj, valamint – behívásuk idején – a tényleges szolgálatért járó illetményre jogosultak. A fiatalok csatlakozásának ösztönzése kapcsán fontos megemlíteni, hogy a tartalékos katonai jogviszonnyal rendelkező hallgatók honvédségi ösztöndíjra is pályázhatnak. Ezek az összegek éves szinten akár több százezer forint plusz jövedelmet is jelenthetnek.

mini-dsc_8832.jpgA szerződések aláírását követően Czill István alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei előkészítő részlegének vezetője a területvédelmi tartalékosoknak vázolta a felkészítésük tervezett végrehajtását, illetve az év hátralévő részében rájuk váró feladatokat.

Fotó: Várkonyi Zsolt zászlósmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat