honvedelem.hu
Önként vállalták a szolgálatot

Négy járás önkéntes tartalékos katonáinak részvételével megkezdődött a területvédelmi századok tagjainak idei felkészítése Bács-Kiskun megyében. Az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházi bázisparancsnokságán február 19. és 23. között tartott kiképzés Nagy Viktor alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Bács-kiskun megyei előkészítő részlege vezetőjének felügyelet mellett zajlott.

ximg_4822_vagy.jpgKecskemét, Tiszakécske, Kunszentmiklós és a Kiskunfélegyháza járási század tagjainak részvételével megkezdődött a területvédelmi tartalékosok idei kiképzési éve Bács-Kiskunban. Az összevont felkészítésre azért volt szükség, hogy azoknak a járásoknak az önkéntesei is elsajátíthassák a szolgálat ellátásához szükséges ismereteket, ahol helyben még nem biztosítottak a kiképzés feltételei.

Nagy Viktor alezredes, a megyei előkészítő részlege vezetője elmondta: február 19-re azokat az önkénteseket hívták be, akik még nem teljesítették a területvédelmi tartalékosok részére meghatározott 120 órás felkészítés első modulját. Ők munka-, tűz-, baleset-, és környezetvédelmi oktatásokon vettek részt, logisztikai és szolgálati szabályzatismereti, valamint harcászatelméleti előadásokat hallgattak és tájékoztatást kaptak az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat jelentőségéről és a Magyar Honvédség szervezeti keretében elfoglalt helyéről, a tartalékosok törvényben meghatározott feladatairól, jogairól, kötelezettségeikről. A gyakorlati foglalkozásokon pedig megismerték a honvédségben rendszeresített AK-63/D gépkarabély fő részeit, működésének elvét, biztonságos kezelését, a hozzá rendszeresített lőszert, gyakorolták a fegyver szét-, és összeszerelését, karbantartását. Az alaki fogások mellett a kiképzők a katonai testnevelés keretében az önvédelemre épülő közelharc alapjainak oktatására is nagy hangsúlyt fordítottak, az egészségügyi alapismeretek tárgykörében pedig az elsősegélynyújtást, a sebek fertőtlenítését és kötözését, a sérült, tört végtagok rögzítését sajátították el.

ximg_4827.jpgEzt követően pedig csatlakoztak a felkészítés második modul teljesítésére érkezők csoportjához. A négy járás területvédelmi századainak tagjai így a hét második felében már közösen vettek részt a kétnapos, alapvetően katonai tereptanra épülő kiképzésen. Megtanulták a tájoló és a katonai térkép használatát, a távolságmérést, irányszög meghatározását és a menetvonal tervezését, majd ismereteiket gyakorlati foglalkozás keretében is hasznosították. Az általános harcászati foglalkozásokon megismerték a területvédelmi állások kialakításához és elfoglalásukhoz szükséges feltételeket, a tűzcsoportok tevékenységét, a járőrök feladatait, az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését, valamint a személyek és a gépjárművek átvizsgálásának menetét.

Műszaki kiképzés keretében az alapvető támogatási ismeretek mellett az álcázás lehetséges körülményeivel és a rejtett figyelőpontok kiépítésének szabályait is elsajátították. A testnevelési foglalkozásokon pedig gyakorolták és továbbfejlesztették a katonai közelharc első modulban elsajátított fogásait.

ximg_4880.jpg

A hetényegyházi kiképzésre az érintett járások századainak önkéntes műveleti tartalékos parancsnoki állományát is behívták. Ők a szolgálati feladataik ellátásához szükséges felkészítéseken vettek részt. Nagy Viktor alezredestől azt is megtudtuk, hogy októbertől a tervek szerint Bács-Kiskun megye önkéntes zászlóaljának a neve MH 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj lesz.

Merász Mihály a kecskeméti kötődésű Mollináry-gyalogezred őrmestere volt. Mint a Magyar Földmivelő hetilap egyik 1911-es számában szerepel: „1878-ban a boszniai hadjáratban, mint a 38. Mollináry-ezred 12. századának káplárja vett részt. A bandinodrioki ütközetben a vezetésére osztott néhány emberrel behatolt egy ellenséges csapat közé és kézi tusában egy török zászlótartó kezéből kiragadta a zászlót és a zászlótartót leszúrta. Ezredese az ütközet napján, az alkonyati órákban a csatatéren, a legénység előtt őrmesterré léptette elő. Néhány hétre rá megkapta Őfelségétől az arany vitézségi érmet.”

ximg_4887.jpgFotó: a szerző felvételei

 

 Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban
Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 1 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 2 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 3 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 4
Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 5 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 6 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 7 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 8
Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 9 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 10 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 11 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 12
Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 13 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 14 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 15 Területvédelmi tartalékosok felkészítése Bács-Kiskunban / 16
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat