honvedelem.hu
Honvéd kadétok a Hadtörténetiben

A Honvéd Kadét Programban részt vevő budapesti iskolák tudományos diáktalálkozóját tartották meg a napokban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A megjelenteket dr. Horváth Csaba ezredes, az intézmény parancsnokhelyettese köszöntötte.

p2226113.jpgA Védelmi Információs Központ Alapítvány támogatásával létrejött rendezvényen ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral együttműködésben álló iskolák diákjai vettek részt.  A Honvéd Kadét Program budapesti koordinátora, Faludi Miklós főtörzsőrmester évente más és más iskolát kér fel a diáktalálkozó megrendezésére, mely feladatot idén a Puskás Tivadar Távközlési Technikum kapta.

Az iskola diákjaitól a 170 éves a Magyar Honvédség témában, a Batthyányi-kormány működése, valamint a ’48-as honvédsereg felépítése címmel két előadás volt hallható. Ezt követően a szovjet és német technika a keleti fronton címmel az Év Honvéd Kadétje elismerést elnyert „rákóczis” diák, Nagy Artúr tartott előadást.

p2226104.jpgEzután a Puskás Tivadar Távközlési Technikum két egykori tanulója - jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetek Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának honvéd tisztjelöltjei - tartott ismertetőt a katonai felsőoktatásról, az eddigi tapasztalataikról, a tisztjelölti életükről.

A program zárásaként a Múzeum 170 éves a Magyar Honvédség című legújabb kiállítását nézhették meg a diákok, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa, Bálint Ferenc tárlatvezetésével.

p2226126.jpgAz év honvéd kadétje pályázatra négy iskola által benyújtott pályázat díjazottjai:

VIK serleg - az Év Honvéd Kadétje: Nagy Artúr (II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium)

Oklevelet kapott:

  • Krizsai András (Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimázium)
  • Varga Máté (Puskás Tivadar Távközlési Technikum)
  • Csipak Attila (Egressy Gábor Műszaki Szakgimnázium)

p2226110.jpgFotó: Szikits Pétermagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat