honvedelem.hu
Téli kitüntetés-átadó ünnepség Nicosiában

Többéves hagyományokat követve idén is megrendezték a téli kitüntetés-átadó ünnepséget az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) nicosiai főparancsnokságán, az ütközőzónában található egykori nemzetközi repülőtér területén települő ENSZ helikopteres egység hangárjában. A rendezvényen a szigeten szolgáló magyar kéksapkások is nagy számban vettek részt.

u1.jpgAz ENSZ által 1964-ben alapított UNFICYP Érdemérmet azok a békefenntartó katonák vehették át, akik legalább három hónapot szolgáltak a ciprusi műveletben. A rendezvényen a magyarok mellett argentin, brazil, brit, chilei, kanadai, paraguayi, szerb, szlovák valamint ukrán katonák kaptak kitüntetést.

A központi rendezvényen Elizabeth Spehar, az ENSZ főtitkár különleges megbízottja − egyben az UNFICYP-misszió vezetője −, Mohammad Humayun Kabir vezérőrnagy, az ENSZ ciprusi katonai erőinek főparancsnoka, valamint a részt vevő nemzetek nagykövetei tűzték fel a katonák zubbonyára az érdemérmeket. Magyar részről Haupt Erik, az athéni magyar nagykövetség misszióvezetője tisztelte meg jelenlétével az ünnepséget.

u2.jpgA rendezvény végén a misszió vezetője méltatta a békefenntartók áldozatkész szolgálatát. Az ünnepség díszmenettel zárult, majd a szomszédos hangárban, a nemzetek sátraiban folytatódott, ahol a katonák hagyományos ételeikkel várták a résztvevőket. A művelet 4. szektorának ünnepségét március 8-án tartják.

u3.jpgFotó: UNFICYPmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat