honvedelem.hu
Nukleáris hordozót épít Kína?

Hivatalos kínai beszámoló alapján olyan technológiák fejlesztése zajlik már jelenleg is, melyeket egy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó építésénél fognak felhasználni. Erről eredetileg a szintén állami China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) hajógyár számolt be, mely az ország legnagyobb hajóépítő cége és egyben a kínai népi haditengerészet fontos beszállítója.

kinai.jpgBár a weblapon is publikált sajtókommünikét később szerkesztették és kikerültek a nukleáris technikára vonatkozó részek - de természetesen még mindig megtalálható az eredeti szöveg. Az eredeti anyagban a cég leszögezi: „Fel kell gyorsítanunk az olyan, kulcsfontosságú programokat, mint amilyen a nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók, az újfajta atommeghajtású és kifejezetten csendes üzemű, hagyományos meghajtású tengeralattjárók, illetve az »okos« tenger alatti védelmi rendszerek”.

Emlékezetes, hogy a CSIC építi az első, kínai fejlesztésű, de még az ex-ukrán LIAONING-ra alapozott, hagyományos meghajtású hordozót is, mely a várakozások szerint 2020-ra állhat majd hadrendbe. Sőt, ők fogják építeni a harmadik, immáron teljesen a cég mérnökei által tervezett és fejlesztett hordozót – kérdés, ez nukleáris vagy hagyományos meghajtással rendelkezik majd?magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat