honvedelem.hu
Kalinyingrád múltja és jelene

„Kalinyingrád, a zárt város múltja és jelene első kézből” címmel tartott előadást a napokban Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban dr. Horváth Tibor ezredes, egyetemi docens.

h1.jpgA hidegháborút megelőző időszakban Kalinyingrád egy zárt katonai körzet volt orosz fennhatóság alatt. A Varsói Szerződés megszűnése és a Szovjetunió felbomlása után az Oroszországi Föderáció elveszítette korábbi befolyását a balti államok fölött, így a kalinyingrádi terület elkülönült az anyaországtól, exklávé lett. Az EU-s államok közé ékelődve, de az Oroszországi Föderációhoz tartozva a terület különleges biztonsági és biztonságpolitikai helyzetbe került, melyről dr. Horváth Tibor ezredes első kézből tudott beszámolni, hiszen hosszú évekig élt a térségben.

„1981-ben nyertem felvételt a Karikás Frigyes Katonai Kollégium külföldi oktatási tagozatán keresztül a Kalinyingrádi Hadmérnökképző Intézet Építőmérnöki Karára. A katonai egyetemi képzés alatt lehetősem nyílt Kalinyingrád, másnéven Königsberg történelmének, nevezetességeinek, a különböző korokban betöltött szerepének és jelentőségének megismerésére”- mondta a Missziós történetek előadássorozat keretében megtartott előadáson dr. Horváth Tibor ezredes. Hozzátette: az 1980-as években a város zártsága okán különösen érdekes volt.

dsc_0059.jpgAz előadó röviden ismertette Kalinyingrád történetét, a város építészeti szépségeit és a königsbergi hidak problémáját, ami az Euler-féle gráfelmélet alapját képezte. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Vezetőképző Intézet igazgatója előadásában kitért a magyar katonai hallgatói csoport tanulmányára és - összhaderőnemi szemléletben - a megye katonai jelentőségére. Fotókon illusztrálta a város jelenlegi arculatát, majd néhány szót ejtett a térség híres szülötteiről.

Dr. Horváth Tibor ezredes előadása végén a város gazdasági jövőjéről és a 2018-as labdarúgó-világbajnokság Kalinyigrádot érintő eseményeiről beszélt. „A régiónak nemcsak múltja, jövője is van. 2005-ben Putyin elnök döntése nyomán a térséget különleges gazdasági övezetté nyilvánították, így az kiemelt befektetési célponttá vált. Egyesek már-már hongkongi vagy szingapúri példákról vizionálnak… úgy látszik, azoknak lesz igazuk, akik Kalinyingrádot az EU és Oroszország közti kapcsolatok lakmuszpapírjának, az együttműködés laboratóriumának tekintik” - mondta.

dsc_0112.jpgFotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat