honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Német légitámadás Párizs ellen
Világháború a napilapok tükrében: 1918. március 6-tól 12-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

5_1.jpgJapán és Oroszország helyzetéről olvashatunk a Népszavában. „Párisból jelentik: Az itteni tőzsdén az a hir van elterjedve, hogy Vladivosztokban, a Nagy Péter-öbölben japán hajók csapatokat szállitanak partra és vegyes japán és francia csapotok Vladivosztokon keresztül előre nyomulnak. Kjoengheung koreai japán helyőrségben japán katonák gyülekeznek, akik Szibériába fognak benyomulni. Londonban részletes tervet dolgoztak ki a japánok kelet-ázsiai szerepére vonatkozólag. Ennek értelmében egy 25-30.000 főnyi amerikai, japán és brit katonából álló, kellő egészségügyi személyzettel és hadianyaggal rendelkező haderő fog Vladivosztokban partra szállani és a szibériai vasút mentén előnyomulni. Ezek a csapatmozdulatok állitólag az uj szibériai kormány fölkérésére és nevében történnek.”

Amerika nem állapodott meg Japánnal – írja a Népszava. A „Telegraphen-Compagnie” közli a londoni ”Morning Post” következő washingtoni táviratát: Wilson elnök titkára közölte, hogy az amerikai kormány eddig semminemű megállapodást nem kötött Japánnal a keletszibériai akció dolgában és hogy Amerika e kérdésben nem fog csatlakozni a többi ántánt-államokhoz. Ennek ellenére, irja a londoni lap, általános az a vélemény, hogy Amerika annak idején nem fog szembehelyezkedni Japán akciójával és nem fog nehézséget okozni Japánnak.”

A németek által elkövetett párizsi bombázásról is beszámol a napilap. „A ma éjszaka Páris ellen intézett röpülőtámadást jelentékeny erők hajtották végre. Tiz-tizenkét légi flotta haladt el Páris felé vezető utján az Oise és a Marne völgyei és a Creil— Páris vasuti vonal fölött. Nyomban a vészjelzés után heves zárótüzelés indult meg a város északi és északkeleti részén levő összes őrségek részéről és a tüzelés szakadatlanul folyt a röpülővészjelzés befejezéséig. Mintegy 60 röpülögép szállt föl védekezés céljából. Számos repülőgépet a védelem visszatérésre kényszeritett, mielőtt Párist elérte volna. Több bombát dobtak le lakatlan területekre a város határain belül. Az eddig ismeretessé vált áldozatok száma 9 halott és 39 sebesült. Az ellenséges támadás folyamán röpülőink a fronton bombázták az ellenséges röpülőtereket ahonnan a támadások kiindultak, különösen Ville-au-Bois-t és Epreux-t. Egy ellenséges röpülőgépet lezuhanásra kényszeritettek és azt a compiegnei erdőben megtalálták. A négy bennülő mind megszenesedve kerüli elő.”

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat