honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
PTSZ-szel földön, vízen

Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a napokban megkezdődött a a PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszó gépkocsik nehézgép-kezelői tanfolyamának gyakorlati része.

2.jpgA hathetes tanfolyam során a résztvevők elsajátítják mindazokat elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek a lánctalpas technikai eszköz kezeléséhez szükségesek.

A PTSZ-M közepes, lánctalpas úszógépkocsi olyan különleges jármű, amely képes különböző vízi akadályok leküzdésére, miközben rendkívüli teherbírása miatt alkalmas lövegek, kerekes és lánctalpas tüzérségi vontatók, páncélozott szállítójárművek és gépkocsik, valamint emberek szállítására vízen 10 tonna összsúlyig. Ezért ez a jármű katasztrófavédelmi helyzetben egyaránt alkalmazható szárazföldön és vízen. 

4.jpgA Magyar Honvédség hét alakulattól érkezett leendő gépkezelők a hékédi gyakorlótéren gyakorolták a szárazföldi vezetést, ezt követően pedig - a tiszai gyakorlótéren - a vízi vezetéssel ismerkednek. Itt elsőként megtanulták a vízbehajtás és a vízből történő kijövetel fogásait, majd ezek után megismerkednek a csörlőzéssel, azaz az önmentés mozzanataival.

Miután mindezeket biztonsággal végre tudták hajtani, következhetett a málházás, vagyis a vízen való szállítási feladatok begyakorlása.

Fotó: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki EzredForrás: PTSZ-el földön, vízen (www.facebook.com)
Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
PTSZ-el földön, vízen
PTSZ-el földön, vízen  / 1 PTSZ-el földön, vízen  / 2 PTSZ-el földön, vízen  / 3 PTSZ-el földön, vízen  / 4
PTSZ-el földön, vízen  / 5 PTSZ-el földön, vízen  / 6 PTSZ-el földön, vízen  / 7 PTSZ-el földön, vízen  / 8
PTSZ-el földön, vízen  / 9 PTSZ-el földön, vízen  / 10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat