honvedelem.hu
Elfoglaltak egy afganisztáni körzeti központot a tálibok

A kormányellenes lázadók a nyugati Faráh tartományban támadtak: a szélsőségesek megölték vagy megsebesítették az afgán biztonsági erők legalább 15 fegyveresét, egyes információk pedig ugyanennyi eltűntről is szólnak – jelentették hírügynökségek tartományi illetékesekre hivatkozva.

Mintegy 300 tálib fegyveres éjfél körül ostromolta meg Anardarát. A felkelők kezére került a helyi rendőrség parancsnoksága és a körzeti kormányzói hivatal is. Faríd Baktaver, a tartományi tanács vezetője azt mondta, hogy a tálibok különböző irányokból indították a támadást, és jelenleg is heves harcok folynak a körzetben, ahol az afgán hadseregnek egy támaszpontja is van.

Az utóbbi időben megszaporodtak az iszlamista tálibok támadásai az afgán biztonsági erők ellen Faráh tartományban. Csak a hét végén a hadsereg hét kommandósa és nyolc rendőr vesztette életét Bala Buluk körzetben. Ugyanebben a tartományban néhány nappal ezelőtt a tálibok támadásában az afgán biztonsági erők 18 fegyverese halt meg. Faráh egyike azoknak az afgán tartományoknak, ahol a legsúlyosabb harcok dúlnak. A hadsereg összesítése szerint a tálibok az ország legalább 14,3 százalékát tartják ellenőrzésük vagy befolyásuk alatt, míg más források ennél nagyobb területfoglalásról számolnak be.

Március 12-ei, hétfő reggel hírügynökségek arról is hírt adtak, hogy hét civil, köztük két nő és három gyerek halt meg a tálib lázadók rakétatámadásában gépkocsijuk ellen a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban.

Az afganisztáni heroinlaboratóriumok és ópiumkereskedések elleni légicsapások 164 millió dolláros bevételtől fosztották meg a kábítószer-kereskedőket, egyedül a radikális iszlamista tálibok mintegy 32,8 millió dolláros bevételtől estek el – közölte Tom Gresback, az Afganisztánban állomásozó amerikai fegyveres erők szóvivője. A tálibok tartják ellenőrzésük vagy befolyásuk alatt Afganisztán területének 14,3 százalékát. Az afgán és az amerikai légierő tavaly november 19-én indított légicsapásai több mint 40 droglabort semmisítettek meg, a szárazföldi csapatok pedig kábítószer-kereskedéseket számoltak fel. A légicsapások jobbára a dél-afganisztáni Hilmend tartomány drogüzemei ellen irányultak.

Az iszlamista lázadók egyik fellegvárának számító Hilmend központja az afganisztáni máktermesztésnek, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak. A tálibok nemcsak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket, ami eltérő becslések szerint mintegy 400 millió dolláros éves bevételhez juttatja őket. Úgy tudni, újabban a drogelőállításba is beszálltak, és heroint állítanak elő.

Közvetlenül a légi hadjárat előtt az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentésében azt írta, hogy 2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna – a heroin alapanyagául is szolgáló – ópiumot állítottak elő az országban, 87 százalékkal többet mint az előző évben. Tavaly a tavalyelőtti évhez képest több mint kétszer akkora földterületen, vagyis 750 hektáron semmisítettek meg mákültetvényeket a tartományi kormányzatok.

Ugyanakkor az illegálisan termelés alá vett földek száma is rekordértéket ért el. 2016-hoz képest ugyanis 60 százalékkal nagyobb területre, 328 ezer hektárra terjesztették ki a máktermesztést, különösen Afganisztán déli és északkeleti szegleteiben. A hektáronkénti átlagtermést is fokozni tudták 15 százalékkal a tavalyi eredményekhez képest. Pénzügyi értelemben az országban összesen előállított, termelői áron számított ópium értéke 50 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra növekedett, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékát tette ki.Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat