honvedelem.hu
Idén is megrendezik az Iron Cat gyakorlatot

Az Iron Cat elnevezésű, idei magyar-szerb közös flottillakiképzésről folytattak megbeszélést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) budapesti, Irinyi János laktanyájában.

i1.jpgSzilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. HTHE parancsnokának köszöntője után a szakemberek az idén Magyarországon megrendezendő gyakorlat lehetséges mozzanatairól cseréltek véleményt. Az alakulat részéről Bagi Szilárd őrnagy, megbízott hadihajós parancsnokhelyettes vázolta fel azokat a lehetséges kiképzési feladatokat, amelyek a Duna magyarországi szakaszán begyakorolhatók, illetve ismertette a közös, hajmáskéri légvédelmi gyakorlat lehetőségét is.

„A tervezésnek ebben a szakaszában az Alen Dabetic alezredes vezette képviseletnek azt javasoltuk, hogy két-két aknamentesítő hajóval, különböző típusú hadihajókkal, motorcsónakok bevonásával hajtsuk végre az aknamentesítési, hajókaraván-kísérési, folyamzárási és járőrözési feladatainkat” - mondta el Bagi Szilárd őrnagy.

A nyolcadik alkalommal megrendezendő esemény bázisául a tervek szerint az MH Hadikikötő szolgál majd. A közös kiképzés részleteiről - a két hadsereg vezetésének döntését követően - a néhány hét múlva sorra kerülő konferencián tárgyalnak a résztvevők.

i2.jpgFotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmestermagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat