honvedelem.hu
Kabulba látogatott az amerikai védelmi miniszter

Kabulba érkezett március 13-án Jim Mattis amerikai védelmi miniszter, aki közvetlenül megérkezése előtt úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy lát lehetőséget a 16 éve tartó afganisztáni háború lezárására, de nem katonailag, hanem az afgán kormány és a tálib lázadók megbékélése révén.

Mattis afganisztáni látogatását szokás szerint biztonsági okokban előre nem jelentették be. A tárcavezető megérkezése előtt azt mondta újságíróknak, hogy találkozik Kabulban Asraf Gáni afgán elnökkel és az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnokaival. A miniszter azt mondta, hogy győzelemre számít Afganisztánban.

„Nem katonai győzelemre, a győzelem a megbékélés lesz a tálibokkal” – fogalmazott Mattis, a tengerészgyalogság nyugalmazott tábornoka, aki az afganisztáni háború legelején, 2001-ben a dél-afganisztáni amerikai csapatok parancsnoka volt. Mattis szerint egyes tálib csoportok részéről olyan jelzések érkeztek, hogy érdekeltek a tárgyalásokban. „Vannak egyes tálib csoportok, kis csoportok, amelyek vagy megkezdtek átállni, vagy kifejezték tárgyalási szándékukat” – fogalmazott Mattis.

A miniszter szerint az általános megbékélés a tálibokkal még messze van, és a hangsúlyt egyes tálib csoportokkal kötendő békére helyezik. Kifejtette, hogy a válságrendezési erőfeszítések arra irányulnak, hogy megkezdjék „leválasztani” a háborúba belefáradt tálibokat. „Tudjuk, hogy vagy van ilyen (tárgyalási) érdek a tálib fél részéről” – mondta Mattis.

Asraf Gáni afgán elnök feltételek nélküli tárgyalásokat ajánlott az iszlamista táliboknak a február végi kabuli regionális konferencián, és azt javasolta, hogy törvényes politikai szervezetté alakulhatnak a már korábban általa javasolt politikai folyamat részeként, amely elvezethetne a béketárgyalásokhoz. Az afgán államfő első lépésként tűzszünetet és fogolycserét ajánlott a lázadóknak. Gáni felajánlását több olyan gesztus előzte meg mind nyugati támogatású kormánya, mind a felkelők részéről, amely arra utalt, hogy a korábbiaknál nagyobb a hajlandóságuk a párbeszédre.

A tálibok arra szólították fel az Egyesült Államokat közvetlenül a konferencia előtt, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet Katarban lévő képviselőikkel. A szélsőséges tálibok 2016 márciusa óta elutasították, hogy bármilyen formában béketárgyalásokat folytassanak az afgán kormánnyal, mondván, erre akkor kerülhet majd sor, ha véget vetnek Afganisztán külföldi megszállásának.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat