honvedelem.hu
A déli kihívásokra hívta fel a figyelmet a NATO keleti szárnyának értekezletén Siklósi Péter

Magyarország szolidáris a NATO keleti szárnyának államaival, amelyek főleg Oroszországtól tartanak, de legalább olyan fontosnak tartja a déli kihívásokat is, a közel-keleti és észak-afrikai instabilitást, az abból fakadó, egymást erősítő migrációt és terrorizmust.

 

b9_2.jpgErről Siklósi Péter védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt a Bukaresti Kilencek (B9) – a balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia – első védelmi miniszteri értekezletén kedden Bukarestben. A magyar védelmi tárcát képviselő, az MTI-nek telefonon nyilatkozó helyettes államtitkár elmondta: a regionális találkozó a NATO állam- és kormányfőinek júliusi brüsszeli csúcstalálkozóját készítette elő, amelytől a B9-ek a védelmi szövetség egységének, szolidaritásának demonstrálását várják. „Egyek vagyunk a kihívásokkal szemben, a NATO egyértelműen alkalmas és kész tagországainak megvédésére” – szögezte le Siklósi Péter. Hozzátette: a B9-ek abban is egyetértenek, hogy tovább kell vinni a walesi, illetve varsói NATO-csúcson elhatározott adaptációs folyamatot, amellyel az új biztonsági kihívásokhoz igazítják hozzá a védelmi szövetséget.

b9_3.jpgElmondta: a bukaresti munkaülésen kiemelt téma volt az Oroszország által jelentett kihívás, amelyhez a Bukaresti Kilencek viszonyulását alapvetően földrajzi helyzetük határozza meg. Az orosz kihívást leginkább az Oroszországgal közvetlenül vagy a Fekete-tenger révén áttételesen határos országok érzik fenyegetésnek, míg Magyarország, Csehország, és Szlovákia kevésbé – magyarázta a helyettes államtitkár. „Kifejeztem Magyarország szolidaritását ezen államok mellett, ugyanakkor felhívtam arra is a figyelmet, hogy legalább olyan fontos a déli kihívásokkal is foglalkozni. Észak-Afrika, a Közel-Kelet, az ott levő instabilitás, az abból fakadó terrorizmus és az ezzel összefüggésben jelentkező tömeges migráció jelenléte, a migráció és a terrorizmus egymást erősítő hatása: ezekkel a kihívásokkal is ugyanúgy kell foglalkoznunk” – mondta Siklósi Péter.

b9_1.jpgBeszámolója szerint a B9-ek tanácskozásán jelen lévő Heinrich Brauss, a NATO védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős főtitkárhelyettese, illetve Robert S. Karem, a Pentagon nemzetközi biztonsági ügyekért felelős helyettes államtitkára felszólalásában is hangsúlyosan jelent meg a Közel-Kelet és Észak-Afrika stabilitásának ügye, a terrorizmus elleni közös harc fontossága.

A B9-ek közötti konzultációt 2014-ben Lengyelország és Románia kezdeményezte azzal a céllal, hogy egy népes támogatói blokkot hozzanak létre a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazó álláspontjuk mellett. A két kezdeményező tagország közös szervezésében került sor 2015-ben államfői, 2016-ban és 2017-ben pedig külügyminiszteri szintű megbeszélésekre. A mostani védelmi miniszteri értekezlet mellett a B9-ek házelnöki és újabb államfői szintű egyeztetésének megszervezését is tervezik.

b9_4.jpgFotó: mapn.ro és Honvédelmi Minisztériummagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat