honvedelem.hu
Magyar nap Kabulban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évvordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren szolgáló magyar katonák és civilek. 

01.jpgA rendezvényen - amelyen afgán, cseh, szlovák, horvát és amerikai katonák is részt vettek - a megemlékezés mellett a magyar kontingens nemzetközi Mi-17 szimulátorversenyt rendezett, illetve felújította a repülőtéren található magyar kopjafát.

02.jpg

A szimulátorverseny bírói az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Rubik helikopter-zászlóaljának azon tagjai voltak, akik az elmúlt évben Ostravában világbajnoki címet szereztek, a főbíró, Stark Péter őrnagy vezetésével. A versenyen három feladatot kellett teljesíteniük az indulóknak. Elsőként a legpontosabban meg kellett határozniuk a szélirányt és -erősséget, majd a legrövidebb időn belül le kellett szállniuk egy épület tetejére. Ezek után sikeres hajtómű nélküli leszállást kellett bemutatniuk kijelölt területre. A versenyt a 377. helikopterszázad képviseletében induló, Ghafar őrnagy vezette személyzet nyerte.

03.jpg

Fotó: a magyar kontingens tagjaimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat