honvedelem.hu
„Régiónk biztonsága Európa jövőjének záloga”

Közép-Európa felelőssége nagyon nagy a kontinens biztonságának megtartásában, és az itteni államok hatékony együttműködésének is köszönhetően a térség országai a világ legbiztonságosabbjai közé tartoznak – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 28-án, a V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi minisztereinek megbeszéléseit követő sajtótájékoztatón.

A visegrádi országok védelmi miniszteri találkozójának második napján rendezték meg a V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) minisztereinek találkozóját. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón dr. Simicskó István elmondta: a tárgyalásokon a partnerek áttekintették a jelenlegi biztonsági helyzetet, az utóbbi időszakban felmerült fenyegetéseket. Mint a honvédelmi miniszter fogalmazott, régiónk biztonsága Európa jövőjének záloga. E biztonság akkor válhat erőteljesebbé, ha a térségben szorosabban, fokozottan együttműködünk, és továbbfejlesztjük védelmi képességeinket. A közép-európai népek együttműködése Nyugat-Európa számára is példát mutat: a szóban forgó országok továbbra is védelmezik az európai keresztény értékeket, a schengeni külső határokat, és azon vannak, hogy kialakítsanak minden ehhez szükséges képességet. Hangsúlyozta: a felek közös cselekvési akciótervet is kidolgoztak annak érdekében, hogy minél hatékonyabban, gyorsabban tudják segíteni egymást.

cikk_01.jpg

Dr. Simicskó István kiemelte: ahogy a régi mondás is tartja, bajban ismerszik meg az igazi barát, ez a hét ország pedig igazi baráttá vált az elmúlt évek nehéz időszakában, a migrációs válsághelyzet és az Európát sújtó terrorcselekmények közepette. Mint fogalmazott, továbbra is fel kell készülni a migrációs válság elhúzódása. A résztvevők megegyeztek abban is, hogy a nyugat-balkáni régió stabilitása mindnyájuk érdeke, és ennek fennmaradása érdekében minden, az Európai Unió, illetve a NATO rendelkezésére álló eszközzel tenni kell. A honvédelmi miniszter méltatta az Unió állandó strukturált védelmi együttműködését, a PESCO-t, amely új dimenziót jelent a közös európai védelmi képességek kialakításában. Mint rámutatott, ennek keretében nem kettőzheti meg az Unió a NATO képességeit, de katonai és biztonságpolitikai értelemben is fontos kiegészítő képességek létrehozására nyílik lehetőség.

A miniszter kiemelte a hatékony külső határvédelem fontosságát, illetve a közösség nagyobb és hatékonyabb jelenlétét sürgette a válságövezetekben, hogy így is csökkenteni lehessen az Európára nehezedő tömeges és illegális migrációs nyomást. Egyúttal bejelentette: a tavaly Ausztriában rendezett COOPSEC 2017 migrációs válságkezelési gyakorlat folytatásának jövőre hazánk ad otthont. Mint dr. Simicskó István hozzátette, minden országban szükség van a hadseregek és a belügyi, rendőri szervek szorosabb együttműködésére, de be kell vonni az egyeztetésekbe a nyugat-balkáni országok képviselőit is. Kiemelte, hogy Közép-Európa felelőssége nagyon nagy a kontinens biztonságának megtartásában, és az itteni államok hatékony együttműködésének is köszönhetően a térség országai a világ legbiztonságosabbjai közé tartoznak.

cikk_02.jpg

Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter szintén hitet tett a magas szintű regionális kooperáció erősítése mellett. Hangsúlyozta az egységes és rugalmas fellépés fontosságát a különböző fenyegetésekkel szemben, és méltatta a PESCO együttműködést. Mint fogalmazott, az Európai Unió csak annyira erős, mint leggyengébb láncszeme.

Karla Šlechtová cseh védelmi miniszter rámutatott: mind a V4, mind a CEDC nagyon fontos szervezet, hiszen közösen messzebbre hallatszik a résztvevő országok hangja, és együttes fellépéssel sok mindent képesek is elérni. Mint mondta, a regionális együttműködés egyaránt tovább erősíthető az illegális migráció és a terrorizmus elleni harc során, de az iraki és afganisztáni műveletek terén is.

Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmi miniszter-helyettes elmondta: Varsó szolidaritást vállal azon országokkal, amelyeket a leginkább sújtja a tömeges migráció, és támogatja, hogy a gyökerekhez közel kezeljük az ezzel felmerülő problémákat. Ennek jegyében a határvédelem erősítése épp olyan fontos, mint az afganisztáni és közel-keleti válságkezelés, a Nyugat-Balkán térségében pedig fokozni kell a jelenlétet a stabilitás érdekében.

cikk_03.jpg

Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter kiemelte a határvédelem fontosságát: mint fogalmazott, a szóban forgó államok mind egyazon oldalon állnak, együttműködésüket pedig mélyíteni kell. A migrációs válság nem ért véget, Ausztria pedig az Európai Unió leendő soros elnökeként egyaránt dolgozik majd ennek elhárítása, illetve a nyugat-balkáni stabilitás érdekében. A PESCO-kezdeményezések elmélyítését szintén fontosnak nevezte, kiemelve, hogy ezen a téren egyértelműen helyes irányba tart az Unió.

Peter Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár a védelmi képességek erősítésének jelentőségét hangsúlyozta. Mint rámutatott, fontosnak tartaná, hogy a CEDC tagállamai a PESCO keretei között is minél több projekt keretében egyesítsék erőiket, és a hadiipari, illetve védelmi ipari együttműködés elmélyítését is szorgalmazta.

cikk_06.jpg

Andreja Katič szlovén védelmi miniszter úgy fogalmazott: a közép-európai régióban stabil a biztonsági helyzet, és a térség országai közötti együttműködés gyümölcsöző, a globális problémák köre azonban széleskörű, az illegális migrációtól kezdve a hibrid- és kiberhadviselésen át a tömegpusztító fegyverek terjedéséig. A CEDC-országok proaktív szerepvállalásának fontossága elengedhetetlen e fenyegetések elhárítása során.

A résztvevők mind köszönetet mondtak a magyar honvédelmi miniszternek a találkozó megrendezéséért, illetve a jövő évi COOPSEC gyakorlat megrendezéséért.

Az esemény végén Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetést folytatott Andreja Katič szlovén védelmi miniszterrel.

cikk_05.jpg

Fotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Régiónk biztonsága Európa jövőjének záloga
Kapcsolódó galéria
A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója
A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 01.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 02.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 03.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 04.jpg
A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 05.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 06.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 07.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 08.jpg
A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 09.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 10.jpg A V4-ek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelmi minisztereinek megbeszélése és sajtótájékoztatója / 11.jpg
Kétoldalú egyeztetés a szlovén védelmi miniszterrel
Kétoldalú egyeztetés a szlovén védelmi miniszterrel  / 01 Kétoldalú egyeztetés a szlovén védelmi miniszterrel  / 02 Kétoldalú egyeztetés a szlovén védelmi miniszterrel  / 03 Kétoldalú egyeztetés a szlovén védelmi miniszterrel  / 04
Kétoldalú egyeztetés a szlovén védelmi miniszterrel  / 05
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 20:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat