honvedelem.hu
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka

Bosznia-Hercegovinába, a szarajevói Butmir táborba látogatott Korom Ferenc vezérőrnagy március 27-28-án. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka amellett, hogy részt vett az Európai Unió nemzetközi haderő (EUFOR) Althea missziójának parancsnokváltási ceremóniáján, állománygyűlést tartott a jelenleg külszolgálatot teljesítő magyar kontingens tagjainak.

Az EUFOR Althea misszió katonáinak otthont adó Butmir táborba érkezve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka meghallgatta Szpisják József dandártábornok, a nemzetközi misszió magyar törzsfőnökének és Könczöl Ferenc ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnökének, majd Megtért István alezredes, a jelenleg is kint szolgáló MH EUFOR Kontingens huszonkettedik váltás parancsnokának jelentését. Kétnapos látogatása alkalmával Korom Ferenc vezérőrnagy szót váltott az EUFOR Althea leköszönő parancsnokával, Anton Waldner vezérőrnaggyal és találkozott a misszió új vezetőjével, Martin Dorfer vezérőrnaggyal is.

cikk_01.jpg

Az Althea misszió parancsnokváltó ünnepsége előtt az összhaderőnemi parancsnok állománygyűlésen találkozott a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonákkal. A rendezvényt követően, kérdésünkre válaszolva elmondta: a magyar katonák jól ismerik a térséget. A jelenleg kint szolgálók feladatának és az Európai Unió missziójának fontosságát érzékeltetve hozzátette: „ha csak belegondolunk abba, hogy a jelenleg magas prioritású otthoni Közös Akarat feladatot a déli határon hogyan hajtjuk végre a Belügyminisztérium erőivel - pont a balkáni migránsútvonal lezárása tekintetében -, akkor láthatjuk, hogy óriási szerepe van annak, hogy itt egy Európai Uniós többnemzeti haderő szolgál. Azt gondolom, hogy az itt szolgáló magyar katonák is közvetve, de hozzájárulnak a Magyar Honvédség otthon végzett feladataihoz. Ezért nagyon fontos az EUFOR Althea misszió.”

Mint Korom Ferenc vezérőrnagy fogalmazott: folyamatosan figyelemmel kísérik a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar kontingensek tevékenységét. Hozzátette: a magyar katonák munkájának megítélésében nagy szerepe van az EUFOR Althea misszió parancsnokának is. A magyar katona a világ egyik legjobb katonája. Ezt nem csak mondani szoktam, így is gondolom. A mostani látogatásunk során ebben, a misszió parancsnoka is megerősített. Rendkívüli módon elismerik a magyar katonák munkáját” – mondta el a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka.

cikk_02.jpg

Anton Waldner vezérőrnagy, az EUFOR Althea távozó parancsnoka a honvedelem.hu-nak adott interjújában kiemelte, hogy nemcsak létszámban hatalmas a Magyar Honvédség támogatása – mint fogalmazott, a jelenlévő erők csaknem egyharmadát magyarok alkotják -, de szakmai hozzáértésük is kimagasló. A magyar katonákra mindig számíthatott egyéves szolgálata alatt.

A kérdésre, hogy milyen kihívásokkal vette át a vezetést egy évvel ezelőtt, Waldner vezérőrnagy azt felelte, hogy a misszió parancsnoki beosztása ötvözi a katonai és diplomáciai feladatokat. A mindenkori parancsnoknak nemcsak az ott szolgáló katonákat kell vezetnie, de egyúttal fenn kellett tartania a kapcsolatot a bosznia-hercegovinai nemzeti, valamint a térségben jelen lévő nemzetközi partnerek képviselőivel is. A parancsnok minden döntésének alapját az ország biztonságának szavatolása kell, hogy adja amellett, hogy lassan, de folyamatosan át kell adni a különböző feladatokat a helyi hatóságok részére. Az egyik legnagyobb kihívás továbbra is az, hogy az országban tizenhat különböző rendvédelmi szerv működik, amelyek vagy nagyon laza, vagy pedig semmilyen kapcsolatot sem ápolnak egymással - fogalmazott.

cikk_03.jpg

Számos egyéb feladat mellett szintén kiemelt küldetésnek számít Bosznia-Hercegovina aknamentessé tétele, amelyről az EUFOR Althea búcsúzó parancsnoka úgy fogalmazott, hogy noha a konkrét mentesítés az állami hatóságok feladata (amelyet az EUFOR továbbra is ellenőrzése és koordinálása alatt tart), de a jelenlegi ütem egy közel harmincéves időszakot vetít előre, mire az utolsó aknát is semlegesítik. Hogy ezt az időkeretet leszűkítsék, a tervek szerint az Európai Unió 2020-ban 20 millió euróig terjedő támogatást nyújt az ország részére, amellyel reményeik szerint 2025-re előrehozható Bosznia-Hercegovina – ilyen téren való – biztonságossá tétele. Hogy érzékeltesse a feladat nehézségét és komolyságát, Anton Waldner vezérőrnagy elmondta: számításaik szerint még 8 ezer tonna robbanószer (és 50 ezer fegyver) vár megsemmisítésre, amelyek mind a délszláv háborúból maradtak fenn.

cikk_04.jpg

A parancsnokváltó ünnepségen Anton Waldner vezérőrnagy köszönetet mondott minden kollégájának és katonának, akivel együtt szolgált. Szintén osztrák kollégája, Martin Dorfer vezérőrnagy parancsnoki szolgálata első napján háláját fejezte ki, hogy hazája elfogadta jelentkezését a beosztásra és támogatja külszolgálata során. Kiemelte, hogy folytatni fogja az elődje által megkezdett utat és továbbra is az ország biztonságának fenntartása lesz a misszió legfőbb célja.

A ceremónia végén Sir James Everard vezérezredes, az EUFOR műveleti parancsnoka megköszönte Anton Waldner vezérőrnagy szolgálatát és üdvözölte Martin Dorfer vezérőrnagyot, valamint teljes bizalmáról és támogatásáról biztosította az Althea misszió új parancsnokát.

cikk_05.jpg

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Összhaderőnemi parancsnoki látogatás Szarajevóban
Kapcsolódó galéria
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 01.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 02.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 03.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 04.jpg
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 05.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 06.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 07.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 08.jpg
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 09.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 10.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 11.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 12.jpg
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 13.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 14.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 15.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 16.jpg
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 17.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 18.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 19.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 20.jpg
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 21.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 22.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 23.jpg Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 24.jpg
Szarajevóba látogatott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka / 25.jpg
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat