honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hatvan hallgatójából alakul meg a Magyar Honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada - hangzott el a leendő területvédelmi alakulat tagjainak részvételével megrendezett április 11-ei, szerdai eseményen, a baranyai megyeszékhelyen.

01.jpgTakács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka az érintett hallgatók előtt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra utalva kijelentette, hogy a honvédségnek mintegy 20 ezer tartalékos katonára van szüksége, ezért az ország mind a 197 járásában létrehoznak egy-egy tartalékos századot. Elmondása szerint az egyetemi századok jelentik majd a testület tartalékos tisztképzésének bázisát. Kitért arra, hogy a hadviselés rendszere teljes mértékben átalakult. Az új kihívások között a hibrid háborúk megjelenését említette, majd a migrációs válságra utalva azt mondta: Magyarország 2015-ben találkozott ezzel a jelenséggel.

A leendő önkéntes egyetemi tartalékosok feladatairól szólva Takács Attila elmondta: krízishelyzetben minden járásban, minden településen lesz egy azonnal reagálni tudó helyi erő. A PTE az MTI-nek eljuttatott írásos összegzése szerint az egyetemi tartalékosok kiképzésük után részt vállalhatnak a hivatásos erők támogatásaként a helyi védelmi feladatokban, így például árvíz vagy rendkívüli időjárási helyzet esetén.

p1.jpgBerke Gyula, a PTE oktatási rektorhelyettese köszöntőjében jelezte, hogy az utóbbi időben jelentősen javult a honvédség megítélése, és növekszik a testület iránti közpolitikai érdeklődés is. Szólt arról, hogy az egyetemi polgárok körében egyre népszerűbb az önkéntesség, egyúttal a jelen lévő hallgatókat méltatva rendkívül felelősségteljes feladatnak nevezte a honvédelmi önkéntességet. Az egyetem írásos tájékoztatója szerint 2013 júniusában mintegy ötven önkéntes hallgató jelentkezett néhány óra leforgása alatt, hogy segítséget nyújtsanak a dunaszekcsőiek árvízi védekezésében.

A szerdai sajtóesemény után a 60 egyetemi polgár megkötötte az önkéntes tartalékos szerződést a Magyar Honvédséggel. Takács Attila dandártábornok az MTI érdeklődésére közölte: a Magyar Honvédség 13 magyarországi felsőoktatási intézményben kíván létrehozni egyetemi századot, összesen mintegy 1300 fővel.

p3.jpgFotó: Csortos Szabolcs / Pécsi TudományegyetemKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada
Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 1 Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 2 Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 3 Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 4
Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 5 Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 6 Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada / 7
Galériák
Önkéntes területvédelmi tartalékosok alapkiképzése Szolnokon - képgaléria
2018. szeptember 24. 07:10
NATO-futás Budapesten - képgaléria
2018. szeptember 23. 17:12
Átadás-átvétel Koszovóban
2018. szeptember 23. 06:53
Attasélátogatás Szentendrén
2018. szeptember 23. 07:15
Szentesi katonák a G-átfutáson
2018. szeptember 22. 18:05
Aktuális videók
2018. szeptember 23. 09:52
A honvéd középiskolásoknak tartott előadást az államfő
2018. szeptember 22. 08:02
Terroristák búvóhelyét számolták fel
2018. szeptember 21. 13:31
Brit erők Újdörögdön
2018. szeptember 20. 14:02
Az együttműködés a siker kulcsa
2018. szeptember 20. 08:01
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat