honvedelem.hu
Koncert a Nagy Háború befejezésének évfordulójára

A Honvéd Együttes a Nagy Háború kirobbanásának 100. évfordulójára öttételes férfikari kantáta megírására kérte fel az „Ötöket”, azaz Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost.

k1.jpgA kantáta szimfonikus zenekarra, énekhangra (szopránra és férfikarra) íródott, az egyes tételekhez a zeneszerzők magyar vonatkozású, az első világháborút idéző szövegeket használtak fel. A teljes műsort - a Budapest Tavaszi Fesztivál részeként - április 10-én mutatták be a Zeneakadémia Nagytermében, a MÁV Szimfonikusok közreműködésével, Strausz Kálmán vezénylete alatt.

k2.jpgA Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár hagyományőrzői a Zeneakadémiára is visszacsempészték néhány órára a korszak hangulatát. A szerzők jelenlétében bemutatott zeneművekben, utalások formájában, felismerhetők a korszak jellemző vallásos, komolyzenei és népzenei elemei, sőt, egyes esetekben még az akkoriban használt kürtjelek dallamai is. A koncerten a MÁV Szimfonikusok és a Honvéd Férfikar szólaltatta meg az egyes műveket.

k3.jpgFotó: dr. Egressy-Molnár Viktória, és a szerző felvételeiAktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat