honvedelem.hu
Tizenegy millió halott…
Világháború a napilapok tükrében: 1918. április 10-től 16-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

10_1.jpg„Azon az uj arcvonalon, amely az Oise-folyó és Anizy helység között huzódik, a németek a harmadik napon is folytatták támadásaikat. A német csapatok ismét előbbre nyomultak az egész 15 kilométeres frontszakaszon. Átlag 10 kilométernyi mélységben jutottak előbbre a támadók. Az Oise mentén a németek elérték azt a csatornát, amely az Oise- és az Aisne-folyókat összeköti. A mostani küzdelem az Oise-folyó és a csatorna szögében indult meg és a harmadik nap eredményeként jelenti a német vezérkar, hogy a német csapatok a csatornát az Oise és a Folembray között elérték. A németek eszerint a csatorna előtt állnak mintegy 10 kilométer hosszuságban. Folembraytól délkeletre is előbbrejutottak a németek. Crouy, Landricourt és Quinoy elfoglalásával 2-3 kilométernyire közelitették meg az Aisne-csatornát. Ha itt is elérik a támadók a csatornát, akkor 12 kilométer választja el őket Soissonstól, ettől az Aisne-menti várostól, amelyen a Páris és Compiégne felé vivő vasúti vonalak huzódnak végig.” (…) – írja a Népszava.

Az újságban olvasható egy berni jelentés, amely szerint „az antant-államok veszteségét, Oroszországot, Romániát és Szerbiát is beleértve a háboru kitörés óta emberben körülbelül tizenegymillió halottra teszi. Angliának körülbelül egymillió embere esett el. Franciaország kétmillió emberrel szerepel eddig a veszteségi listán, mig Oroszországnak a háboru hatmillió emberébe került.”

„Ha az ántant megtagadja Svájctól és Hollandiától az élelmiszereket, akkor Németország karjaiba kergeti őket. Filips hollandi követ kijelentette, hogy nem tudja, mi történik, ha odahaza továbbra is éhesen kelnek föl az emberek az asztaltól. E. I. Baker, a holland-amerikai hajóstársaság igazgatója szerint majdnem bizonyos, hogy Hollandiának Németország oldalán részt kell vennie a háboruban, még pedig ez év tavaszán, mert élelmiszerkészleteit teljesen fölemésztette. Van Dorssen kijelentette, hogy Németország ismételten fölajánlott élelmiszereket Svájcnak és Hollandiának, azonban nem akarták elfogadni. Ha azonban ez a két ország máshonnan nem kap élelmet előbb-utóbb kénytelen lesz Németország támogatását igénybe venni, és ennek ellenében katonai segítséget nyújtani” – írja a napilap.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat