honvedelem.hu
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói

Nemzeti függetlenségünk és méltóságunk kifejezője, hogy egyformán tisztelettel gondoskodunk bármely más nemzet elesett katonáiról, akik hazánk földjén találtak örök nyugalmat – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter április 12-én, Budapesten.

mb4a2028.jpgHuszonegy orosz katona földi maradványait temették el a Fiumei Úti Sírkert szovjet katonai parcellájában. A maradványokat 2016. április 23-án, a IV. kerületi Szent István téren, illetve 2017. augusztus 23-án, a XIII. kerületi Szabolcs utcában folyó építkezések során találták meg. Az ünnepélyes újratemetésen részt vett dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, Simon Attila dandártábornok, kabinetfőnök, dr. Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos, Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet, valamint több más ország diplomáciai testületének tagjai.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében Albert Schweitzert idézve úgy fogalmazott: a hadisírok a béke legfontosabb szószólói, és ebbéli szerepük egyre fontosabb lesz. „Minden hadisír emlékeztet a háború szenvedéseire, borzalmaira, kegyetlenségeire, a háborúk által okozott pótolhatatlan veszteségekre, elesett katonákra, civilekre, fiúkra, lányokra, szülőkre. Figyelmeztet a béke fontosságára, a béke értékére, hiszen az emberek, nemzetek, családok élete és boldogulása csak békés körülmények között képzelhető el” – mondta. A honvédelmi miniszter rámutatott: a béke megtartásáért mindennap dolgoznunk kell, hiszen a gonosz szándékok mindig jelen vannak: ma is számos küzdelem folyik a világban. „Láthatjuk, hogy Nyugat-Európában milyen félelemben élnek emberek. Európa bizonyos értelemben sajátos háborús időszakot él meg napjainkban, a terrortámadások számát tekintve mindenképpen. Ebben a zűrzavaros világban is az alapértékek mellett kell hitet tennünk, és a béke fontosságát kell hangsúlyoznunk” – szögezte le a tárca vezetője.

mb4a2170.jpgA miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány kötelességének tekinti mind a magyar, mind a külföldi katonák síremlékeinek gondozását, emlékük ápolását. Köszönetet mondott az orosz nagykövetnek, amiért Oroszországban hasonló odafigyeléssel gondozzák a magyar katonák végső nyughelyeit, és mint fogalmazott, a két ország közötti hadisírgondozási együttműködés példaértékű. „Elesett katonáink emlékének őrzésében is kölcsönös tisztelet érvényesül Magyarország és Oroszország között” – mondta dr. Simicskó István.

A Gallipolinál elesett antant katonákról szóló Kemál Atatürköt idézve a miniszter úgy fogalmazott: azok a katonák, akik hazánk földjében egymás mellett fekszenek, békében nyugszanak a mi szívünkben is; ezen a földön veszítették életüket, így most már ők is a mi fiaink. Nemzeti függetlenségünk és méltóságunk kifejezője, hogy egyformán tisztelettel gondoskodunk bármely más nemzet elesett katonáiról, akik hazánk földjén találtak örök nyugalmat. „A ma eltemetett huszonegy szovjet katona nyugodjon békében itt, magyar földön, és erősítsék az égi, mennyei sereget” – zárta megemlékezését dr. Simicskó István.

mb4a2019.jpgVlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet beszédében háláját fejezte ki az egykori szovjet katonák méltó nyugalomra helyezéséért. Elismerően szólt a két ország hadisírgondozási együttműködéséről, amelyet az orosz fél is nagyra értékel, majd megemlékezésében felidézte a második világháború során Magyarországon zajlott öldöklő csatákat.

Több százezren nyugszanak idegen földben

A Szent István téren talált katonamaradványok alighanem az 1945. január 9-ig itt folyt harcok során elesett katonákhoz tartozhattak. A Szabolcs utcában eltemetett katonák a Városligetért folyó harcok során eshettek el 1945. január 9-10. között. Az orosz Nemzedék (Pokolenyije) Alapítvány tulajdonosa, Andrej Szkocs képviselő által finanszírozott szovjet katonai parcella felújítási munkálatai mintegy öt esztendővel ezelőtt fejeződtek be, azóta a 1,5 hektáros terület gondozott körülményeket biztosít az itt eltemetett 7280 áldozatnak. Magyarországon mintegy 120 ezer szovjet katonasír található, több mint ezer helyen, az Oroszországi Föderáció területén pedig még ennél is több elesett vagy hadifogságban elhunyt magyar katona és polgári áldozat nyugszik. Oroszország területén eddig 369 emlékhely és két központi katonai temető épült számukra.

Az áldozatok sírjainak megőrzését jogilag az 1995-ben aláírt kétoldalú kormányközi hadisírgondozó megállapodás, a végrehajtó szervezetek példás együttműködése, valamint a jó szándékú, jó érzésű emberek támogató hozzáállása garantálja, amelyeknek fontos eleme a kölcsönösség. A két ország hadisírgondozó szervezeteinek kiváló együttműködését igazolja például a Magyar-Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság tizennegyedik, tavaly szeptemberben tartott moszkvai ülésének sikere. A következő ülést Budapesten tartják idén ősszel.

mb4a1927.jpgFotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói
Kapcsolódó galéria
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 1 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 2 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 3 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 4
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 5 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 6 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 7 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 8
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 9 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 10 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 11 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 12
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 13 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 14 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 15 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 16
A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 17 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 18 A hadisírok a béke legfontosabb szószólói / 19
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat