honvedelem.hu
Pentagon: a szír vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült

A szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni.  McKenzie altábornagy közölte: a csapásmérés célzott, átfogó és hatékony volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai. Egyértelmű és félreérthetetlen üzenetet akartunk küldeni Szíriának - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Szíriában. Szíria a vegyifegyver-programjával összefüggő berendezéseket és felszereléseket veszített, az egyik célponton pedig megsemmisültek a vegyi fegyverek egyes összetevői is. Kenneth McKenzie megerősítette, hogy Washington továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a konfliktus rendezése érdekében.  

Donald Trump Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét. Tökéletesen végrehajtott csapásmérés volt éjjel. Köszönet Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak a bölcsességükért és remek katonai erejükért. Jobb eredményt el sem érhettünk volna. A küldetés teljesítve - írta mikroblogjában az elnök. Közben szombaton  New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen António Guterres az ENSZ főtitkára leszögezte: a világszervezet vizsgálatára van szükség a szíriai vegyi fegyverek bevetése ügyében.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete leszögezte: az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott de Trump elnök álláspontja szerint ha Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington készen áll.

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat