honvedelem.hu
Teljes a szlovák Spartan-flotta

Április 9-én, hétfőn, körülbelül fél évvel az első gép megérkezését követően megérkezett Szlovákiába a második C-27J Spartan közepes katonai szállító repülőgép, teljessé téve ezzel a kétgépes flottát.

spartan.jpgA torinói gyárból érkező szállítógép a Malacky-Kuchyňa légibázisra érkezett meg, földet érését követően vízsugárral köszöntötték. A második Spartan fogadása kapcsán a szlovák védelmi miniszter, Peter Gajdoš is beszédet mondott, aki hangsúlyozta, hogy a korábban nyugdíjazott An-26-osok pótlása ezzel sikeresen lezajlott és ismét el tudják látni a nagyobb szállítási feladatokat, beleértve katonáik szállítását is, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Hozzátette azt is, hogy az elsőként átadott C-27J már a 2017-es esztendő végétől ellátja a szállítási feladatokat, többek között Ciprusra is repülnek már az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Missziójának keretein belül. Szlovákia 2014-ben írta alá a szerződést az olasz Alenia Aermacchi vállalattal 2 darab C-27J Spartan vásárlásáról, amely öt év logisztikai támogatást is biztosít.

A szlovák vezérkari főnök, Milan Maxim vezérezredes a ceremónián elmondta azt is, hogy az első Spartan személyzetének kiképzése már lezajlott, a második repülőgépre kerülő személyzet képzése is folyamatos, várhatóan szeptembertől repülhetnek majd a szállítógéppel. A szlovák Igazságügyi Minisztérium részéről Ján Hoľko volt jelen a második Spartan érkezésénél, aki hangsúlyozta, hogy a szlovák haderő modernizációja folyamatos lesz, 2030-ra közel 30 milliárd eurót költenek majd beszerzésekre.Forrás: Teljes a szlovák Spartan flotta (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. március 17. 15:15
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat