honvedelem.hu
Hatvannyolc éve a légvédelemért
Fennállásának évfordulóját ünnepelte a győri alakulat

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ezredsorakozóval, elismerések átadásával, koszorúzással és sportrendezvényekkel ünnepelte fennállásának április 15-én esedékes, hatvannyolcadik évfordulóját.

1.jpgA skarlátpiros barettsapkás honvédek április 16-án, hétfőn reggel 8 órakor sorakoztak fel a likócsi laktanya alakulóterén. Az állományt Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte, majd átadta a szót Nagy Sándor őrnagynak, aki felelevenítette a légvédelmi egység és jogelőd szervezetei – a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred létrehozása óta íródó – történetét. Az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettesének ünnepi beszédéből kiderült, hogy megannyi település, alakulat, meghatározó haditechnikai eszköz és legendás parancsnok fémjelzi hazánk mára egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulatának 1950-ig visszanyúló múltját.

3.jpg„Most mi is azon az úton járunk, amin elődeink hajdan. Nekünk is göröngyös az út, és töri a lábunkat a bakancs. 68 éve sem volt könnyű az ágyútalp vagy az előretartási pont számítása. A teher a vállunkon ma ugyanolyan nehéz. Elődeink tudták, hogy a csapatmunkában meglelik a sikerhez vezető utat, a bizonyítás lehetősége pedig most előttünk áll. Itt van az újabb év, újabb feladatok, mutassuk meg, hogy együtt mire vagyunk képesek!” - fogalmazott Nagy őrnagy.

Az ünnepi gondolatok után elismerések átadása következett, ugyanis az ezred csapatünnepe alkalmából a Honvéd Vezérkar főnöke és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is többeknek emléktárgyat és emléklapot adományozott eredményesen végzett szakmai munkájuk elismeréseként. A sorakozón ezúttal az előléptetések sem maradhattak el, 50. születésnapjuk alkalmából is vehettek át ketten emlékérmet az ezred megbízott parancsnokától, továbbá a nemrég megrendezett mezei futóbajnokság eredményeit is kihirdették.

2.jpgA sorakozót követően az ezred emlékparkjában folytatódott az ünnepi program. Az alakulat vezetőállományának jelenlétében Matyi Tibor alezredes és Inoka Zoltán törzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa megkoszorúzta a haza légterének védelmében eltöltött évek tiszteletére 2015-ben állított emlékművet.

A győri egység csapatünnepe a hagyományoknak megfelelően sportversenyekkel zárult. A Béri Balogh Ádám Honvéd Szálló tornatermében kispályás labdarúgó-bajnokság, a laktanya sportpályáján kötélhúzás, valamint fekvőtámaszból, felülésből és húzódzkodásból álló erőnléti verseny várta a magukat megmérettetni kívánó katonákat.
dsc_7456.jpgFotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat