honvedelem.hu
Rengeteg újdonság a Zrínyi Kiadó standján

A Zrínyi Kiadó is részt vesz a Millenáris Parkban április 19-22. között megrendezett XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

tun_2400.jpgA kilencvenes évek első felében indult könyvfesztivál évről évre egyre több kiállítót és érdeklődőt vonz. Mára több mint 30 ország standjánál lehet megvásárolni a köteteket vagy találkozni a szerzőkkel. Az esemény nem véletlenül kapta a fesztivál elnevezést – a kiállított és megvásárolható kötetek mellett számos háttérbeszélgetéssel, dedikálással, felolvasással, író-olvasó találkozóval és más kulturális programmal várják a szervezők a könyvek szerelmeseit.

Az idei év díszvendég írója a német származású Daniel Kehlmann, az európai irodalom egyik legeredetibb szerzője, a díszvendég ország pedig Szerbia.

E rangos eseményen, mint minden évben, idén is részt vesz a Zrínyi Kiadó is, a B épület B65-ös standján. A kiadó az idei könyvfesztiválra több friss kiadvánnyal és rendhagyó történelemórával is készült. A „170 év egy órában” című eseményen az érdeklődők a kiadó újdonságain keresztül ismerhették meg az 1848-tól egészen napjainkig lezajlott eseményeket.

konyv.jpgDr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője - aki a történelemóra moderátora is volt - elsőként Bernstein Béla: Az 1848/49-iki magyar szabadságharcz és a zsidók. (Facsimile, 1898 - Jókai Mór előszavával) című könyvét mutatta be, amelyhez kapcsolódik Hermann Róbert: Görgei Artúr válogatott írásai - Értekezések, vitairatok, cikkek, interjúk, 1848-1915 című műve. Az óra következő eleme a Nagy Háború volt, amely kapcsán Katona József mesélt A Nagy Háború képekben, családi képeslapokon, 1914-1918 című művéről. Egyebek mellett elmondta, hogy apai nagyapja is orvosként szolgált az első világháborúban. Többi között az ő hazaküldött leveleiből, képeslapjaiból és küldeményeiből született meg a könyv.

Az első világháború végén az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott. Ekkor kezdődött a magyar ejtőernyőzés, amely idén ünnepli a százéves évfordulóját, így itt mutatták be Boldizsár Gábor-Gáll Gábor-Novák Béla: A magyar ejtőernyőzés 100 éve című angol-magyar kétnyelvű kiadványát. A könyvről dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és az Európai Ejtőernyős Szövetség elnöke, a kötet egyik szerzője beszélt röviden. Megtudtuk: e könnyen emészthető mű bemutatja a múltat, jelent és kitér kicsit a jövő katonai ejtőernyőzésére is.

tun_2545.jpgA világháború végéhez kapcsolódik egy négykötetes könyv negyedik kötete: Horváth Miklós (szerk.): Magyarország hadtörténete IV., 1919–2017, amelynek nyomdai olvasópéldányát láthatta az érdeklődő. A könyv egyik szerkesztője elárulta: a közel 650 oldalas művet később, május 16-án fogják ünnepélyes keretek között bemutatni. E könyvek segítségével jutottunk el napjainkig, azonban a történelemóra itt még nem ért véget, ugyanis a megjelentek megismerkedhettek Hidán Csaba: Régi magyar fegyverek - nemcsak hagyományőrzők számára című művével is. A szerző korhű ruhában ismertette könyvét. Mint mondta: már egészen kisgyermek kora óta érdeklődik a katonai hagyományőrzés iránt, sőt még a doktoriját is fegyverekből írta. A rendhagyó történelemórán bemutatták még Bors István: A közigazgatási rendszer központi szintjeinek működése rendkívüli állapotban és Béres János (szerk.): Külföldi nemzetbiztonsági szolgálatok című műveit is. A „tanórát” Kis-Benedek József: Katonai biztonság Marokkótól Iránig című könyvének méltatása zárta. A szerző elmondta: a tudományos, de ugyanakkor olvasmányos könyve egyebek mellett bemutatja hogyan épülnek fel a térség különböző hadseregei és ezek mekkora veszélyt jelentenek Európára.

A rendezvényt mások mellett jelenlétével megtisztelte dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Vigh Mihály, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs ágazati igazgatója.

tun_2377.jpgVisszatérve a kiadó standjához, Győr Edina elmondta: „nagyon sokan érdeklődnek a könyvek iránt. Vegyesen vásárolnak a régi és új kiadványok közül”. A Zrínyi Kiadó terjesztési munkatársa hozzátette: a legtöbben eddig a Régi magyar fegyverek - nemcsak hagyományőrzők számára, és a Görgei Artúr válogatott írásai - Értekezések, vitairatok, cikkek, interjúk, 1848-1915 című könyvek iránt érdeklődnek. Az újdonságokat 40 százalékkal, a Zrínyi Kiadó régebbi kiadványait pedig szintén nagy kedvezményekkel vásárolhatják meg a látogatók.

A Zrínyi Kiadó köteteiről itt találhatnak bővebb információt, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részletes programjáról pedig itt olvashatnak.

Az idei könyvfesztiválra a belépés ingyenes!            

Fotó Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 1 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 2 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 3 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 4
A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 5 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 6 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 7 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 8
A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 9 A Zrínyi Kiadó is részt vesz a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon  / 10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat