honvedelem.hu
Dancon March: idén először

Szokatlan hangokkal kezdődött április második hétvégéje a KFOR Novo Seló-i táborában. Ahogyan a zene egyre hangosabb lett, úgy nőtt a zsibongás és a zaj a tábor telephelyén. Egyre több hátizsákos, repeszálló mellényes, egyenruhás katona jelent meg az előre kialakított ellenőrző pontoknál. Ismét eljött az ideje a dán menetnek.

17.jpgA dán kontingensek 1972 óta tartó hagyománya, hogy minden katonai missziójukban szerveznek egy úgynevezett dán kontingens menetet (Dancon March), amely során nagy súlyú felszereléssel teljesítenek a katonák egy-egy nehezített menetgyakorlatot. Idén az első ilyen menetre április 14-én és 15-én került sor, amelyre mintegy 1200 katona regisztrált. A távolság adott volt – több, mint 20 km -, viszont a nehézségi fokozatot minden katona magának választhatta meg: 10 kg-os súllyal az alap érmet, 20 kg-os súllyal pedig az úgynevezett „ultimate” kitüntetést érdemelhették ki a teljesítők.

Az eseményen a KFOR összes nemzete részt vett, ugyanakkor nyitott volt a regisztráció a KSF (Koszovói Biztonsági Erők), a KP (Koszovói Rendőrség), valamint az EULEX misszió rendőr és civil dolgozói előtt is.

13.jpgA szervező dán nemzet nagyon kis kontingenssel vesz részt a misszióban, így segítségül hívták a magyar, lengyel, és amerikai katonákat is a különböző frissítőpontok üzemeltetéséhez, ami tökéletesen mutatja a küldetést együtt teljesítő nemzetek közötti összhangot, a feltétel nélküli együttműködést.

„Ez nem egy szokásos verseny” – tudtuk meg Lars Guldhammer Schrөder századostól, a dán kontingens parancsnokától, az esemény házigazdájától. „Egy versenyben mások ellen indul az ember. Ez egy kihívás, amelyben a legfőbb cél önmagad legyőzése. Ez egy társadalmi esemény, amely persze a katonák képességeihez van szabva. Ugyanakkor a versenyzők nem egyénileg teljesítik a távot, hanem közösen, egymást segítve.”

23.jpgAz első nap több, mint 850 ember indult, míg vasárnap 360 katona rajtolt el. Ebben az esztendőben más újítás is volt: az úgynevezett 2 napos kihívás. Aki igazán nagy megmérettetésre vágyott, regisztrálhatott mindkét napra, amely végén – az eredeti, ezüstkitüntetés helyett – egy aranyszínű, 2-es számmal ellátott medált érdemelhetett ki. Az eseményen minden állománykategóriából indult magyar katona, a legénységtől kezdve a tábornokig: így - példát mutatva a magyar állománynak - Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese is végrehajtotta a menetgyakorlatot.

„Az esemény kifejezetten jól volt megszervezve. Elismerés jár mind a dánoknak a szervezésért, mind pedig azon katonáknak, akik részt vettek a meneten. Ahogyan közösen hajtuk végre a missziót, az ilyen események emlékeztetnek minket arra, hogy az együttműködés kulcsfontosságú a sikerhez.”

Fontos megjegyezni, hogy a rendezvény nevezési díjából befolyt összeg nagy részét karitatív célra fordítják a szervezők.

5.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Dancon March Koszovóban
Dancon March Koszovóban / 1 Dancon March Koszovóban / 2 Dancon March Koszovóban / 3 Dancon March Koszovóban / 4
Dancon March Koszovóban / 5 Dancon March Koszovóban / 6 Dancon March Koszovóban / 7 Dancon March Koszovóban / 8
Dancon March Koszovóban / 9 Dancon March Koszovóban / 10 Dancon March Koszovóban / 11 Dancon March Koszovóban / 12
Dancon March Koszovóban / 13 Dancon March Koszovóban / 14 Dancon March Koszovóban / 15 Dancon March Koszovóban / 16
Dancon March Koszovóban / 17 Dancon March Koszovóban / 18 Dancon March Koszovóban / 19 Dancon March Koszovóban / 20
Dancon March Koszovóban / 21 Dancon March Koszovóban / 22 Dancon March Koszovóban / 23
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat