honvedelem.hu
Katonai rendészek testőri szerepkörben

2017 szeptembere óta Csombók János dandártábornok tölti be Koszovóban a KFOR misszió parancsnokhelyettesi beosztását. Mivel a tisztség kiemelt fontosságú a művelet sikere szempontjából, az azt betöltő személy védelme, közvetlen biztosítása is nagy jelentőségű feladat.

kr1.jpgA tábornok személyi védelmét ezúttal – az előző évektől eltérően – az MH Katonai Rendészeti Központ katonái látják el. A hatfős csoport 2017 tavaszán kezdte meg a felkészülést. A kiképzés során több, szakmai körökben is elismert instruktor tartott elméleti és gyakorlati foglalkozást a kijelölt állomány részére, így sajátíthatták el a Készenléti Rendőrség, a Köztársasági Elnöki Őrség, valamint a Terror Elhárítási Központ Személyvédelmi Alosztály által oktatott és alkalmazott módszereket. A katonák ezenkívül elvégezték a harctéri életmentő katona (CLS – Combat Life Saver) tanfolyamot is annak érdekében, hogy minden eseményre felkészüljenek.
kr2.jpgA felkészülés fontos részét jelentette az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár ilyen irányú tapasztalattal már rendelkező katonái által tartott kiképzés. A foglalkozásokon olyan valóságot megközelítő körülmények között kellett helytállni, mint például a stresszhelyzetbe állított személyvédelmi szituációk, a nehezített feltételek között végrehajtott szituációs lövészetek, valamint a harctéri egészségügyi ellátás. A csoport a KFOR műveleti terület minden katonai bázisán, illetve az azokon kívüli rendezvényeken, eseményeken felel a KFOR-parancsnokhelyettes biztonságáért. Minden egyes feladatot komoly előkészítő munka előz meg, amelynek keretében minden eshetőségre fel kell készülni.
kr3.jpgA tábornok személyi védelmén túl már számos külföldi és hazai elöljáró biztosításában vett részt a csoport. Tavaly decemberben például dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök koszovói látogatásának biztosításában vett részt. A magyar személyi biztosító csoport fegyelmezett és szakszerű munkájának köszönhetően nagy elismerésnek örvend a KFOR vezetői állománya körében.
kr4.jpg

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat