honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Horgonyt le, horgonyt fel

A dunaújvárosi kikötőben vetett horgonyt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum úszó kiállítása, a Lajta Monitor és kísérőhajója, a Millennium II. Az érdeklődők május 1-5. között tekinthették meg az utolsó, gőzmeghajtású hadihajót, amely helyreállítása óta múzeumhajóként működik.

01.jpg

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, április 3-án indult útnak a múzeumhajó, hogy a kísérőjével a Dunán megtett 417 kilométeres útja során, 11 város kikötőjében fogadja az érdeklődő látogatókat a hajók fedélzetén kialakított kiállításokkal és múzeumpedagógiai előadásokkal.

02.jpg

Dunaújvárosba május elsején érkezett meg az önmagában is egyedülálló látványt nyújtó hadihajó. A látogatókat nemcsak a fedélzeten, hanem a szárazföldön is programokkal várták. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság székesfehérvári katonai toborzói a nyitó- és zárónapon is csatlakoztak a rendezvényhez. Tájékoztatták a katonai pálya iránt érdeklődőket a szerződéses és hivatásos katonai pálya, valamint az önkéntes tartalékos szolgálat nyújtotta lehetőségekről. Az érdeklődők megtekinthették a honvédségben rendszeresített kézifegyvereket, és akinek volt kedve, kipróbálhatta, hogy milyen érzés kevlársisakot és repeszálló mellényt viselni. A korábbi helyszínekhez hasonlóan több ezren látogattak el a Lajta és a Millennium II egyedülálló kiállításaira, valamint a szárazföldi programokra.

03.jpg

A zárónapot követően a monitorhajó felszedte a horgonyt és kísérőhajójával együtt tovább indult következő állomáshelyére, Paksra, ahonnan Bajára, majd végállomásként Mohácsra visz az útjuk.

04.jpg

Fotó: 3. KIKmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat