honvedelem.hu
Katonák a művészetekben

Veszprém régi katonaváros, mely büszke katonai hagyományaira. A múltra való emlékezés, a jövő iránti elkötelezettség jegyében, valamint a társadalmi kapcsolatok erősítése érdekében a Veszprémben települt katonai szervezetek parancsnokai hagyományteremtő szándékkal kezdeményezték - 2013-ban első alkalommal - a „Katonák köszöntik Veszprémet” programokat.

v1.jpgVeszprém nagy múltú művészeti fesztiválján, a Gizella Napokon a katonai szervezetek immár hatodik esztendeje mindig nívós programokkal ajándékozzák meg a város polgárait. Május 10-én délelőtt az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) szervezésében került sor a korábbi években nagy sikert aratott „Katonák a művészetekben” című amatőr alkotóművészeti kiállítás megnyitójára a Petőfi Színházban, ahol a honvédségi dolgozók által készített közel száz alkotóművészeti tárgy - babák, üvegékszerek, horgolással, papírfonással és quilling technikával készült dísztárgyak – valamint festmények kaptak helyet. Az aktív alkotók mellett meghívást kaptak a nyugállományú művész-katonák is.
v5.jpgSzücs József ezredes, az MH LVIK parancsnokának köszöntőjét követően Héhn Zsuzsanna festő, a Balatonfüredi Múzsa Művészeti Egyesület elnöke nyitotta meg a kiállítást, többek között az alábbi szavakkal: „Egy közösség mindig tanít, tudja, ha bízunk egymásban, bíznak majd bennünk. Ha hiszünk egymásban, nekünk is hisznek. Ha segítünk egymásnak, nekünk is segítenek. Az együtt maradás igénye biztonságot, kapaszkodót nyújt és jelzi egy közösség erejét. Felhívják figyelmünket az általános emberi érzésekre, azok védelmére, a gondolkodásmódok különbözőségére, a gondolatok szabadságára, egymás megbecsülésére és egymás tiszteletére. Azonban a legszebb és legszentebb az alkotás maga”.
v2.jpgA megnyitón közreműködött a Military Girls énekegyüttes.
v3.jpgFotó: Penovác Károly/veol.hu és MH LVIKmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat