honvedelem.hu
Katonai attasék a Honvédkórházban

A Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék látogattak el az MH Egészségügyi Központba május 10-én, csütörtökön.

dsc_0014.jpgA delegációt Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) parancsnoka fogadta. A központ szervezeti felépítéséről és feladatrendszeréről dr. Kopcsó István orvos dandártábornok tartott prezentációt. A Magyar Honvédség egészségügyi főnöke előadásában kitért a központ védelem-egészségügyi feladataira, majd a határvédelmi feladataikról és missziós szerepvállalásukról beszélt. Említést tett az MH EK egészségügyi kiképzőbázisáról és rehabilitációs központjairól, valamint a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumról.

Dr. Muzsay Ildikó orvos ezredes a Honvédkórház működési és ellátási rendszerét ismertette.  Előadásából a katonai attasék megtudhatták: az igényjogosultak mellett, a kórház a polgári lakosság ellátásáért is felel. A Honvédkórház Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója – többek között - beszélt a szakrendelésekről és a járóbeteg-ellátásról, az intézmény orvos- és egészségügyi szakállományáról, az egészségügyi szakdolgozók utánpótlásának fontosságáról, a szakorvosképzésről és az ország déli határánál szolgáló egészségügyi szakemberek munkájáról. 

dsc_0376.jpgAz előadásokat követően a katonadiplomatákat dr. Zacher Gábor főorvos vezette körbe a kórház Sürgősségi Centrumában, majd a Járóbeteg Szakrendelő Intézetetet dr. Timár Mihály orvos ezredes, az intézet igazgatója mutatta be számukra.

A kórházbejárást követően a katonai attasék megismerhették az egészségügyi komplexum AC-3000 típusú csőpostarendszerét, ami az épületeken belül és az épületek között vér- és szövetminták, receptek, leletek, röntgenfelvételek, gyógyszerek, kisebb műszerek és dokumentumok szállítására alkalmas.

dsc_0402.jpgA program végén az intézmény helikopterleszálló-platformját tekintették meg a delegáció tagjai, amelyre akár a Magyar Honvédségben rendszeresített Mi-8-as, Mi-17-es forgószárnyasok is le tudnak szállni.

Fotó: a szerző felvételei                                                                          Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Katonai attasék a Honvédkórházban
Katonai attasék a Honvédkórházban / 1 Katonai attasék a Honvédkórházban / 2 Katonai attasék a Honvédkórházban / 3 Katonai attasék a Honvédkórházban / 4
Katonai attasék a Honvédkórházban / 5 Katonai attasék a Honvédkórházban / 6 Katonai attasék a Honvédkórházban / 7 Katonai attasék a Honvédkórházban / 8
Katonai attasék a Honvédkórházban / 9 Katonai attasék a Honvédkórházban / 10 Katonai attasék a Honvédkórházban / 11 Katonai attasék a Honvédkórházban / 12
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat